På fredagen väntas ett rikligt snöfall över Västsverige med 10-15 centimeter snö. Foto: Stefan SöderströmPå fredagen väntas ett rikligt snöfall över Västsverige med 10-15 centimeter snö. Foto: Stefan Söderström
På fredagen väntas ett rikligt snöfall över Västsverige med 10-15 centimeter snö.  Foto: Stefan Söderström
Den ryska kylan har Västsverige i ett kallt grepp.Den ryska kylan har Västsverige i ett kallt grepp.
Den ryska kylan har Västsverige i ett kallt grepp.
Meteorologen Johan Groth. Foto: Ylwa YngvessonMeteorologen Johan Groth. Foto: Ylwa Yngvesson
Meteorologen Johan Groth. Foto: Ylwa Yngvesson

Rysskylan har slagit till mot Västsverige

Publicerad

Den ryska kylan har kopplat sitt grepp om Västsverige med temperaturer som kan krypa ner mot 25 minusgrader.

Under natten mot torsdagen kulminerar kylan och det blir det riktigt kallt på många håll även på dagen innan temperaturen stiger successivt - det för att ett rikligt snöfall slår till på fredagen.

– Det kan bli rejält besvärligt väder längs hela Västkusten. Framför allt kring Vänern och söderut som det blir stökigt, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Rysskylan har Västsverige i ett kallt grepp med temperaturer på en bra bit under 20 minusgrader på många håll. Speciellt i de norra delarna av Värmland har kylan ställt till med problem, där behövde en skidtävling ställas in på grund av det kalla vädret, skriver P4 Värmland.

Den ryska kylan kulminerar under natten mot torsdagen då temperaturen kan krypa ner mot 25 minusgrader.

Det gäller att klä sig ordentligt varmt även under måndagen eftersom kylan hänger kvar med temperaturer på runt tio minusgrader. Iskylan kommer ursprungligen från Sibirien, norr om Ryssland.

– Sen har den strömmat ner över Ryssland och västerut, kylan har tagit sig runt ett högryck som funnits över de västra delarna av Ryssland och norra finland och växt in över norra Skandinavien, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Kommer rikliga mängder snö

På vissa platser där det finns lite moln lite här och blir det inte lika kallt. Temperaturen ökar i takt med att molnen drar in och natten mot fredagen blir inte fullt lika kall - men ändå en hel del minusgrader.

Efter kylan kommer sedan ett ordentligt snöväder som slår till under fredagen och man får räkna med 10-15 centimeter snö.

– Vi har i ett hotande snöfall för fredagen där det kan bli rejält besvärligt väder längs hela Västkusten. Värmland klarar sig hyggligt det är framför allt kring Vänern och söderut som det blir stökigt, säger Johan Groth.

Kylan kommer tillbaka

När det första snöfallet lagt sig kommer ytterligare snö in natten mot lördagen - och som det inte vore nog så kommer ytterligare nederbörd in på söndagen.

– Då är det fortfarande lite oklart i vilken form. Det är risk att det blir regn i de norra delarna av Halland. Norr om Göteborg blir det mer snö kanske en halv- till en decimeter.

Efter iskylan och snöfallen så väntar några dagar med lite varmare väder innan kylan återvänder i slutet av nästa vecka.

– En hel del snö hinner smälta men det kan bli så mycket att allt inte försvinner innan kylan kommer tillbaka, säger Johan Groth.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER