Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ryktet om elefanter på rymmen rena cirkusen

Sitter säkert i snabeln. Tonga, en av de tre elefanterna lyfter lätt upp cirkusdirektören Robert Bronett . Men annars var cirkusdjuren mest intresserade av att beta av gräset på slänten till Dalens fotbollsplan. "De är riktiga gräsklippare", säger Robert Bronett.
Foto: LENNART REHNMAN

GÖTEBORG. "Elefanter på rymmen i Slottsskogen".

Ryktet sprids på webben samtidigt som vi står och klappar cirkusdjuren som fredligt betar vid Dalens fotbollsplaner.

- Nej, nej, ingen rymning. Det är bara skötaren som promenerat med elefanterna ungefär som när man går ut med hunden, säger cirkusdirektör Robert Bronett för att lugna alla medier som ringer.

På torsdag är det premiär i Göteborg för Cirkus Scott - sommarens största familjeevenemang och med ett helt nytt cirkuskoncept.

- Vi har byggt in en historia i föreställningen om Bamse och hans vänner. Det har gått fantastiskt bra och vi har hittills haft 85-90 procents beläggning, säger Robert Bronett, som numera är ensam herre på cirkustäppan.

Förutom Bamse kan man få se två dödsföraktande herrar i ett hjul tolv meter över marken, kung fu-mästare från Shaolin-templet i Kina, kameler - och så tre elefanter.

Många larmade

Och det var många som larmade på nätet om att elefanterna strövade fritt i Slottsskogen - ja till och med att de rymt.

Men Robert Bronett kunde lugna alla.

- Elefanterna måste promenera från den ena hagen till den andra som vi satt upp i var sin ände av det jättelika cirkustältet. Och eftersom det inte går att släppa ut luften ur dem och packa ner dem - och de är ju absolut för tunga att bära - så måste de tre ton tunga djuren gå själva.

"Lufsar som en hund"

Men jämte elefanterna går skötaren Hardy Weisheit som har full koll på djuren.

- De lufsar efter honom precis som en hund skulle göra, men om man inte ser djurskötaren kan jag förstå att man blir förskräckt, säger Robert Bronett.

4 000 kvadratmeter

Cirkus Scotts tält är 4 000 kvadratmeter stort och rymmer 2 000 i halva tältet. I andra halvan är det en cirkuspark där man två timmar före föreställningen har chansen att prova på att själv vara artist. Här kan man testa cirkus­akrobatik, jonglering, gå på lina, hänga i trapets och mycket mera.

Cirkus Scott firar 75 år

Grundades 1937 av fyra bröder Bronett - firar alltså 75 år i år då det är skottår.

Roberts Bronetts pappa Francois myntade det klassiska "Största möjliga tystnad".

Numera är Robert Bronett ensam cirkusdirektör. Med på turnén har han frun och de två yngsta barnen som inte går i skolan.

Årets turné: 124 föreställningar på 4,5 månader. 250 000 besökare får plats och de siktar på 200 000.

Turnéplan i Västsverige

Göteborg, Slottsskogen:...31 maj-10 juni

Jönköping, Jordbrovallen:......14-17 juni

Skövde, Billingehus:.................21-24 juni

Karlstad, Norra fältet:..........28 juni-1 juli