En ung man sköts till döds i en lägenhet i Limmared i Tranemo kommun under lördagskvällen. Foto: JOAKIM ERIKSSONEn ung man sköts till döds i en lägenhet i Limmared i Tranemo kommun under lördagskvällen. Foto: JOAKIM ERIKSSON
En ung man sköts till döds i en lägenhet i Limmared i Tranemo kommun under lördagskvällen. Foto: JOAKIM ERIKSSON
Lena Matthijs, polisområdeschef i Älvsborg. Foto: ANDERS YLANDERLena Matthijs, polisområdeschef i Älvsborg. Foto: ANDERS YLANDER
Lena Matthijs, polisområdeschef i Älvsborg. Foto: ANDERS YLANDER

Mord i Limmared – nu del av Palestina-konflikten

Publicerad

Det palestinska Fatah-partiet anklagar i arabiska medier den israeliska säkerhetstjänsten för att ligga bakom dödsskjutningen på en ung man i Limmared.

Polisen avfärdar uppgifterna som rykten, men säger samtidigt att Säpo har informerats om ärendet.

– Det har vi dementerat. Vi ser inte några kopplingar i nuläget till något sådant, säger Lena Matthjis, polisområdeschef i Älvsborg. 

Polisen jobbar i stället utifrån att mordet kan vara en del av en kriminell uppgörelse med grund i knarkaffärer.

En ung man sköts till döds i en lägenhet i Limmared i Tranemo kommun under lördagskvällen. Maskerade gärningsmän ska ha tagit sig in via balkongen, skjutit mannen och flytt från platsen. Ingen person har ännu gripits för händelsen.

 

LÄS MER: Ung man skjuten till döds i Limmared 

 

Enligt flera medier i Mellanöstern, däribland Israrel Hayom, anklagar en representant ur det palestinska partiet Fatah den israeliska underrättelsetjänsten Mossad för att ligga bakom mordet på den unge mannen.

I ett uttalande ska representanten ha kallat mordet för "ett lönnmord utfört av medlemmar av den sionistiska ockupationen".

Enligt uppgifter till GT ska mordoffret ha suttit fängslad i Israel under en period. Han har bott i Sverige sedan drygt tio år tillbaka.

Medier: Mossad bakom mordet

Polisen har hört talas om om Mossad-uppgifterna, men dementerar dessa.

– Det har vi dementerat. Vi ser inte några kopplingar i nuläget till något sådant, säger Lena Matthjis och fortsätter:

– Vi har själva blivit tillfrågade om sajten. Men vi har inte sett någonting sådant.

Det är taget ur luften?

– Ja, det får vi väl se när facit är klart, men som vi uppfattar det nu.

Har ni undersökt var uppgifterna kommer ifrån?

– Vi hinner inte ägna oss åt ryktesspridning.

Tomas Stakeberg Jansson (bilden) och Lena Matthijs säger att mordet kan vara en kriminell uppgörelse.Foto: NORA LOREK

Säpo är informerade

Säpo har informerats om ärendet, men utredningen drivs inte tillsammans med Säpo.

– Säpo är informerade i detta ärende men inte med anledning av Mossad och Säpo är inte en del av vår utredning, säger Lena Matthjis och fortsätter:

– Målsägande tillhör en krets som har varit intressant av olika skäl. Därför kan den här Mossad-bilden ha kommit in, men det finns inget som talar för det.

Karl Melin jobbar vid Säpos pressfunktion. Han säger så här om uppgifterna:

– I det här fallet handlar det om spekulationer i medier i annat land. Det har vi ingen möjlighet att kommentera.

På frågan om Säpo aktivt tittar på ärendet, svarar han:

– Normalt när det gäller vår operativa verksamhet har vi väldigt svårt att gå in på och säga vad vi gör och vad vi inte gör. Vi har som sagt väldigt svårt att kunna gå in och besvara en sådan fråga.

Polisen: "Ryktesspridning"

Polisen menar att mordet kan vara av en kriminell uppgörelse. 

– Ett mord med skjutvapen på det här sättet, det är svårt att bedöma annat än att det är någon sorts kriminell uppgörelse som det handlar om, sa Tomas Stakeberg Jansson, lokalpolisområdeschef i Borås, under måndagen.

 

LÄS MER: Kriminell gruppering härjar i Limmared 

 

Lena Matthjis som under måndagen sade till P4 Sjuhärad att mordet kan ha sin grund i knarkaffärer eller någon form av indrivning, utvecklar:

– I nuläget har vi andra spår som leder i en annan riktning.

– Det pekar inte i någon religiös riktning utan snarare i andra kriminella uppgörelser, säger hon.

Borås Tidning har pratat med en anhörig till familjen. Den personen tar avstånd från uttalandet om internationella kopplingar.

– Det förefaller oss helt otroligt, säger personen till tidningen.

Relaterade ämnen
Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER