Bombhot. GT:s redaktion vid Kungstorget i Göteborg utrymdes på torsdagen efter att man hittat ett paket utanför redaktionen. Kamil Ryba, 29, (tv) som i slutet på förra året hotade GT, har tagit på sig ansvaret för att ha lämnat paketet.
Bombhot. GT:s redaktion vid Kungstorget i Göteborg utrymdes på torsdagen efter att man hittat ett paket utanför redaktionen. Kamil Ryba, 29, (tv) som i slutet på förra året hotade GT, har tagit på sig ansvaret för att ha lämnat paketet.

Ryba: Det var jag som lämnade paketet till GT

Publicerad

GT:s redaktion utrymdes i går eftermiddag efter att ett misstänkt paket hittats.

Kamil Ryba, 29, som i slutet på förra året hotade GT, har tagit på sig ansvaret för att ha lämnat paketet.

- Ja, det var jag. Paketet innehöll en koran och en kniv, säger högerextremisten.

Vid 13-tiden i går lämnades ett paket vid GT:s redaktion vid Kungstorget i Göteborg. Det var adresserat till GT:s chefredaktör Frida Boisen och den ansvariga utgivaren, Thomas Mattsson. Givet hur det såg ut larmades polisen direkt.

Kungstorget spärrades av och bygganden där GT och TV4 har sina lokaler fick utrymmas. Basargatan och infarterna mot Grönsakstorget stängdes, och polisens bombtekniker kom till GT.

Sedan hördes en dov smäll när poliseteknikerna avfyrade ett skott mot paketet.

- Det var inget som kunde explodera, men paketet innehöll saker som uppfattades som hotfulla, säger Björ Blixter, presstalesman vid polisen i Västra Götaland.

Erkänner handlingen

Kamil Ryba, som leder en högerextrem organisation i Västsverige, har tagit på sig händelsen som rubriceras som olaga hot och ska utredas. Ryba säger att han lämnade gårdagens paket - innehållande Koranen och en kniv - som en politisk aktion.

- Kniven hör ihop med Koranen helt enkelt, med hela islam. Det är ju en våldsam ideologi. Det är inte religion, hävdar Ryba.

Kastade ägg mot GT

I december förra året hotade Ryba GT:s redaktion efter tidningens uppmärksammade granskning av hatsajter. Han kastade då ett ägg mot ett fönster vid entrén och hotade, enligt vittne, att nästa gång komma tillbaka med kniv. Efteråt skrev Ryba, under sitt eget namn, på sitt Facebook- och Twitter-konto om besöket på tidningen.

GT:s chefredaktör Frida Boisen:

- Det är förstås oacceptabelt att en ledare för en antimuslimsk organisation återkommande försöker hindra vårt journalistiska arbete. Det är en kamp de aldrig kommer att lyckas med.

Granskade hatsajter

GT, som i fjolårets granskning av hatsajter kartlade bland annat västsvenskar som spred främlingsfientlighet, tänker trots hoten inte sluta att rapportera.

- GT har funnits i 111 år. Vi kommer att fortsätta att skriva om och granska den rasism, det hat och förtryck som tar sig uttryck i Sverige i dag och i morgon också, säger GT:s chefredaktör Frida Boisen.

GT:s ansvariga utgivare Thomas Mattsson konstaterar:

- Jag tvivlar på att de främlingsfientliga krafter som mobiliserar mot allmänna nyhetsmedier gör det i någon sorts tro att de kan stoppa relevant rapportering, det handlar nog snarare om att dessa individer och grupper vill positionera sig gentemot varandra. Men det är ändå en olycklig utveckling, det här tar onödig tid och resurser för både redaktioner och polisen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER