Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryba: Det var jag som lämnade paketet till GT

Bombhot. GT:s redaktion vid Kungstorget i Göteborg utrymdes på torsdagen efter att man hittat ett paket utanför redaktionen. Kamil Ryba, 29, (tv) som i slutet på förra året hotade GT, har tagit på sig ansvaret för att ha lämnat paketet.

GT:s redaktion utrymdes i går eftermiddag efter att ett misstänkt paket hittats.

Kamil Ryba, 29, som i slutet på förra året hotade GT, har tagit på sig ansvaret för att ha lämnat paketet.

- Ja, det var jag. Paketet innehöll en koran och en kniv, säger högerextremisten.

Vid 13-tiden i går lämnades ett paket vid GT:s redaktion vid Kungstorget i Göteborg. Det var adresserat till GT:s chefredaktör Frida Boisen och den ansvariga utgivaren, Thomas Mattsson. Givet hur det såg ut larmades polisen direkt.

Kungstorget spärrades av och bygganden där GT och TV4 har sina lokaler fick utrymmas. Basargatan och infarterna mot Grönsakstorget stängdes, och polisens bombtekniker kom till GT.

Sedan hördes en dov smäll när poliseteknikerna avfyrade ett skott mot paketet.

- Det var inget som kunde explodera, men paketet innehöll saker som uppfattades som hotfulla, säger Björ Blixter, presstalesman vid polisen i Västra Götaland.

Erkänner handlingen

Kamil Ryba, som leder en högerextrem organisation i Västsverige, har tagit på sig händelsen som rubriceras som olaga hot och ska utredas. Ryba säger att han lämnade gårdagens paket - innehållande Koranen och en kniv - som en politisk aktion.

- Kniven hör ihop med Koranen helt enkelt, med hela islam. Det är ju en våldsam ideologi. Det är inte religion, hävdar Ryba.

Kastade ägg mot GT

I december förra året hotade Ryba GT:s redaktion efter tidningens uppmärksammade granskning av hatsajter. Han kastade då ett ägg mot ett fönster vid entrén och hotade, enligt vittne, att nästa gång komma tillbaka med kniv. Efteråt skrev Ryba, under sitt eget namn, på sitt Facebook- och Twitter-konto om besöket på tidningen.

GT:s chefredaktör Frida Boisen:

- Det är förstås oacceptabelt att en ledare för en antimuslimsk organisation återkommande försöker hindra vårt journalistiska arbete. Det är en kamp de aldrig kommer att lyckas med.

Granskade hatsajter

GT, som i fjolårets granskning av hatsajter kartlade bland annat västsvenskar som spred främlingsfientlighet, tänker trots hoten inte sluta att rapportera.

- GT har funnits i 111 år. Vi kommer att fortsätta att skriva om och granska den rasism, det hat och förtryck som tar sig uttryck i Sverige i dag och i morgon också, säger GT:s chefredaktör Frida Boisen.

GT:s ansvariga utgivare Thomas Mattsson konstaterar:

- Jag tvivlar på att de främlingsfientliga krafter som mobiliserar mot allmänna nyhetsmedier gör det i någon sorts tro att de kan stoppa relevant rapportering, det handlar nog snarare om att dessa individer och grupper vill positionera sig gentemot varandra. Men det är ändå en olycklig utveckling, det här tar onödig tid och resurser för både redaktioner och polisen.