"Ruth, 92, förvägras plats på äldreboende", säger Ruth Johansson. Foto: Mikael Falk/Sveriges Radio"Ruth, 92, förvägras plats på äldreboende", säger Ruth Johansson. Foto: Mikael Falk/Sveriges Radio
"Ruth, 92, förvägras plats på äldreboende", säger Ruth Johansson. Foto: Mikael Falk/Sveriges Radio
I stället för att få flytta in på hemmet har Ruth erbjudits hemtjänst, men det vill hon inte ha. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: ColourboxI stället för att få flytta in på hemmet har Ruth erbjudits hemtjänst, men det vill hon inte ha. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: Colourbox
I stället för att få flytta in på hemmet har Ruth erbjudits hemtjänst, men det vill hon inte ha. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: Colourbox

Ruth, 91, förvägras plats på äldreboende

Publicerad

Ruth Johansson får inte, trots sin höga ålder och fysiska hälsa, möjlighet till att bo på äldreboende.

I stället erbjuds hemtjänst, vilket hon inte är intresserad av.

– Jag tycker att är man nästan 92 år gammal så borde man kunna få plats, säger hon.

91-åriga Ruth Johansson har en önskan: att få bo på Ekekullens Äldreboende, något som P4 Sjuhärad var först med att rapportera.

Men den önskningen verkar inte gå i uppfyllelse. På äldreboendet finns det inte något rum för henne, menar man. Detta trots att Ruth har åkt in på sjukhus flertalet gånger under det gångna året och haft både bruten arm och krossad axel alldeles nyligen.

"Det är jobbigt"

Det som i stället erbjud är mer hemtjänst. Men det är inte det som Ruth önskar.

– Hemtjänsten kommer och drar på mig strumpor och tar av dem igen på kvällen. Jag vill inte ha en massa olika personal som springer här, det är jobbigt, säger hon.

91 år gammal - men både att duscha och laga mat klarar hon utan hjälp. Dock vill hon ha hjälp för att vardagen ska underlättas med de problem hon tidigare haft.

– Jag tycker att är man nästan 92 år gammal så borde man kunna få plats. Men det är inte som förr. Hade jag varit dement hade jag fått plats, men det är jag ju inte än. Det tar tid för dem att bestämma och besluta saker, jag tror inte att någon vet vad de gör, säger hon.

"Förväntningarna är högre än vad resurserna räcker till"

Ingalill Lindberg är vård- och omsorgsboende och har hand om äldrehandläggningen på Stadsdelsförvaltningen Väster säger:

– Vi uttalar oss inte om enskilda ärenden. Men rent allmänt kan jag säga att förväntningarna är högre än vad resurserna räcker till. Men vi går in och gör en individuell handläggning, hantering, bedömning och dialog med den enskilda. Bedömningen sammanfaller inte alltid med den enskildes önskemål. När det handlar om resurser är det mer politiskt, säger hon.

Josefine Olausson
Josefine Olausson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER