"Rullstolsmannen" Lars Wallin,m dömdes till grovt bidragsbrott och grovt bedrägeri. Foto: Polisen"Rullstolsmannen" Lars Wallin,m dömdes till grovt bidragsbrott och grovt bedrägeri. Foto: Polisen
"Rullstolsmannen" Lars Wallin,m dömdes till grovt bidragsbrott och grovt bedrägeri.  Foto: Polisen
Han ska ha lurat Försäkringskassan på 13.5 miljoner kronor. Foto: PolisenHan ska ha lurat Försäkringskassan på 13.5 miljoner kronor. Foto: Polisen
Han ska ha lurat Försäkringskassan på 13.5 miljoner kronor. Foto: Polisen
Bild när Lars Wallin renoverar sitt hus på Gotland, utan rullstol. Foto: PolisenBild när Lars Wallin renoverar sitt hus på Gotland, utan rullstol. Foto: Polisen
Bild när Lars Wallin renoverar sitt hus på Gotland, utan rullstol.  Foto: Polisen

Rullstolsmannen utlämnas till Sverige

Publicerad

Den ökände rullstolsmannen, storbedragaren Lars Wallin, 51, från Floda, ska utlämnas till Sverige efter att hans asylansökan avslagits av brasilianska myndigheter, skriver Aftonbladet.

Här väntar fyra års fängelse.

Historien med Lars Wallin började 2001 då han var med om en bilkrasch. Han genomgick flera operationer och blev beroende av rullstol. Samtidigt blev han beviljad handikapp- och assistansersättning under dygnets alla timmar.

Men det var något som inte stämde.

På semesterbilder poserade svensken stående framför pyramiderna i Egypten. 2010 köpte han ett hus på Gotland. Bilder visade när han restaurerade huset helt på egen hand.

Bidragspengarna gjorde också att Lars Wallin kunde anställda tre assistenter: Två bröder och en ung kvinna, som sedermera blev hans sambo.

Under sex år pågick bedrägerierna mot Försäkringskassan i Östergötland. Enligt domen lyckades Lars Wallin lura till sig sammanlagt 13,5 miljoner kronor.

Men rättvisan kom ikapp honom och 2012 dömdes han till fyra års fängelse för grovt bidragsbrott och grovt bedrägeri.

Fängelsestraffet skulle han avtjäna på anstalten i Borås, enligt Kriminalvårdens beslut.

Lämnade landet

Men Lars Wallin inställde sig inte.

Han lämnade Sverige i stället.

Lars Wallin blev då internationellt efterlyst. Han blev också uppsatt på listan över efterlysta svenskar: Sweden's Most Wanted.

Men hösten 2014 lyckades polisen gripa svensken, som tagit sig till Brasilien. Han hade sökt asyl i landet. Först nu har det kommit ett svar från den Högsta federala domstolen: Lars Wallin ska utlämnas till Sverige. Hans hälsotillstånd utgör inget hinder, anser man. Dessutom ger de brott han dömts för "tillräckligt rättslig grund” för att överlämna honom till svenska myndigheter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER