Rullstolsburna i aktion mot dålig tillgänglighet

Permobilburna Caroline Eriksson och Johanna Andersson blev utskällda när de ville åka med en spårvagn. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.

GÖTEBORG. Under onsdagseftermiddagen genomförs en "spårvagnskupp" på Järntorget i Göteborg.

Flera rullstolsburna personer klev på en spårvagn samtidigt och ockuperade den - för att protestera mot den dåliga tillgängligheten.

– De har problem med sin värdegrund. Den människosyn chaufförerna har - de ska ju hjälpa, inte stjälpa, säger Anders Westgerd, partiordförande för Normaldemokraterna.

Vid klockan 13 på onsdagen ockuperade ett flertal rullstolsburna personer en spåvagn på Järntorget. Syftet var att protestera mot den dåliga tillgängligheten i Göteborgs kollektivtrafik.

– Man blir bemött på ett ruttet sätt och det är osäkert att åka med kollektivtrafiken. Jag vet fler som hade åkt med kollektivtrafiken om den hade fungerat för rullstolsburna, säger Anders Westgerd.

"Kränkande"

Anders Westgerd berättar att han själv blivit illa bemött på en spårvagn.

– Det var en spårvagnschaufför som betedde sig väldigt dåligt. Jag upplevde det ganska kränkande. Han gapade ut i högtalarna att jag var tvungen till att kliva av, säger han.

Han påpekar många problem med kollektivtrafiken i Göteborg:

– Dels är upphandlingen fördröjd, och i den vill de inte ha mer än två rullstolsplatser - och det är alldeles för lite. På de utmärkta platserna får vi ju konkurrera med rullatorer och barnvagnar, säger han.

En liknande manifestation hölls 2012, även den på Järntorget.

"Blev utskällda"

GT har tidigare berättat om permobilburna Caroline Eriksson och Johanna Andersson, som blev utskällda när de ville åka med en spårvagn.

– Chauffören ropade ut i högtalaren att det var vårt fel att vagnen inte gick och frågade oss om vi trodde att golvet "var byggt för sådana som oss". Till slut orkar man inte mer, sade Caroline Eriksson, 24, då till GT.