Ruben Östlund kom hem med sin palm

En riktigt glad Ruben Östlund kom hem med guldpalmen.
Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
"Vi har redan visat den i Stockholm. Skillnaden är att vi där fick ha en vakt som stod bredvid, det behöver man inte i Göteborg", sa Ruben Östlund.
Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Erik Hemmendorff, Josefin Åsberg och Ruben Östlund.
Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

Ruben Östlund kom hem till Göteborg som vinnare av världens kanske finaste filmpris – Guldpalmen.

Endast ett rött rep skilde nyfikna åskådare från den åtråvärda trofén när den visades upp på Världskulturmuseet.

– Vi har redan visat den i Stockholm. Skillnaden är att vi där fick ha en vakt som stod bredvid, det behöver man inte i Göteborg, skrattade Ruben Östlund.

Champagnen hälldes upp och snittarna sattes fram lagom till det att portarna öppnades – och det var en hel del som ville få en glimt av regissören och hans Guldpalm när Plattform Produktion och Film i Väst bjöd in till fest.

Den stora läktaren på Världskulturmuseet var välfylld när Ruben Östlund gick fram för att tacka de som tackas bör för hjälpen med sin prisbelönta film "The Square".

Utgick från ett konstprojekt

Filmen är tätt sammankopplad med konstprojektet "Rutan", en vit ruta på Flanaden i Värnamo, som Ruben Östlund gjorde tillsammans med Kalle Boman.

Tanken med rutan är att det ska vara en plats där man hjälper varandra och där gemensamma skyldigheter och rättigheter råder.

Blommor till vinnaren, Ruben Östlund.
Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

– Man kan jämföra det med ett övergångställe där det finns en naturlig överenskommelse. I rutan ska man kunna be om hjälp men man ska även kunna ställa lämna sin packning där utan att det försvinner, förklarar Ruben Östlund.

Nästa projekt för filmskaparen och hans team är att införa en ruta i Göteborg – närmare bestämt på Kungsportsplatsen och där Kopparmärra, statyn av Karl den nionde, står i dag, något som SVT Väst var först att rapportera om.

Vill flytta på "Kopparmärra"

Planen är att statyn ska flyttas till Brunnstorget, där Karl den nionde kommer återförenas med statyn av sin son Gustav den andra Adolf vars staty står ett stenkast bort. Projektet kallas för "Pappa kom hem".

Erik Hemmendorff, filmproducent och Ruben Östlunds parhäst från filmskolan är försiktigt positiv till projektet.

– Om Ruben har bestämt sig för nånting är han väldigt envis. Det är en jäkligt rolig idé och det kommer bli kul att se hur det går.

Tror du att det kommer lyckas?

– På sikt, ja. Den har inte alltid stått där den står i dag, och nu har vi hittat det perfekta stället, säger Erik Hemmendorff.

Men hos Ruben Östlund finns det dock inte ett tvivel.

– Det kommer att ske. Vi har redan kommit långt i planeringen.

Karl den niondes staty eller "Kopparmärra" står på Kungsportsplatsen i Göteborg.
Foto: AHMAD ASSADOLLAHI