Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Roza och Marianne smittades på jobbet

Roza Nordh och Marianne Bromberg.Foto: Privat
Marianne Bromberg.Foto: Privat
Roza Nordh.Foto: Privat

Specialistundersköterskorna Marianne Bromberg och Roza Nordh smittades båda av covid-19 på jobbet.

– Jag hade dödsångest flera nätter. Det är ett slags trauma att gå igenom sjukdomen. Det är svårt att prata om det, säger Marianne.

– Jag var rädd att jag skulle dö hemma, helt ensam, säger Roza.

De är båda specialistundersköterskor inom demens och äldrepsykiatri och jobbar tillsammans på Backa Hus äldreboende i Göteborg.  

De blev sjuka nästan samtidigt.

Marianne Bromberg och Roza Nordh hade gått av ett arbetspass en torsdag i april och bara någon dag senare började Marianne känna sig dålig.

– Det small till ordentligt. Jag tappade smak- och luktsinne, hade ont i hela kroppen. Och så den här fruktansvärda tröttheten. Jag trodde verkligen att jag skulle dö. Jag hade en enorm hosta och svårt med andningen, berättar Marianne som i sin tur smittade sin make.

– Han fick det ännu värre och behövde söka läkare. Men han klarade sig utan att behöva läggas in.

Hade dödsångest

Marianne Bromberg berättar att hon flera nätter hade dödsångest och tänkte ”ska jag klara det här?”.

– Jag var rädd att inte vakna igen. Det var fruktansvärt. Jag har mött andra i vården som säger samma sak. När jag pratade med en kollega som också varit sjuk började vi gråta. Att gå igenom det här är ett slags trauma. Det är svårt att prata om det, säger hon.

Roza Nordh blev sjuk någon dag senare. Hon blev ”dödstrött”, kände sig orkeslös och hade huvudvärk, feber och ont i halsen.

– Och förutom att jag tappade smak och lukt fick jag kramp i benen. Jag kunde inte äta. Jag hade också dödsångest för jag bor ensam. Jag trodde att jag skulle dö hemma, helt ensam, säger hon.

Saknades skyddsutrustning i början

De båda kollegerna beskriver en situation i början av pandemin när det saknades skyddsutrustning och när boendet var underbemannat. 

Den utrustning som fanns var undermålig, säger Roza Nordh.

– När jag kom till jobbet en dag i april var en boende misstänkt smittad med covid-19. En undersköterska gick in för att ta tempen på personen helt utan skydd. Den boende hade hostat rakt på undersköterskan under omvårdnadsmomentet. Sköterskan blev sedan sjuk i covid-19, berättar hon.

Nu är situationen en annan förklarar de, och konstaterar att det finns tillräckligt med både utrustning och bemanning.

Marianne och Roza, som är skyddsombud respektive arbetsplatsombud för Kommunal, är kritiska mot att de inte blev testade när de var sjuka. Marianne har själv bekostat ett antikroppstest i efterhand. Ett test som bekräftade att hon haft sjukdomen.

”Kämpade för att både vi och kolleger skulle testas”

I en debattartikel i GP skriver de:

”Vi kämpade för att både vi och kolleger skulle testas för covid-19, men nekades. Ansvaret för att besluta om testning låg på vår dåvarande vikarierande chef, som i sin tur kontaktade HR för att de skulle intervjua oss kring våra symptom. Men trots att vi hade flera konstaterade fall av covid-19 bland både äldre och personal på vårt boende i april, testades varken vi, övrig personal eller brukare.”

Eva Midbjer Hammarström är områdeschef Norra Hisingen.

Hon anser att det funnits tillräckligt med skyddsutrustning under hela perioden, även om den inte var godkänd enligt svensk standard.

– Vi fick använda egentillverkade visir eftersom det inte fanns att beställa, berättar hon.

”Olyckligt i början”

Eva Midbjer Hammarström säger att hon ser allvarligt på att personal smittats på jobbet.

– Det som var olyckligt i början var att det var brist på skyddsutrustning så vi fick tillverka egna. I dagsläget finns det gott om utrustning och vi har även ökat bemanningen inför sommaren, konstaterar hon.

– I dag har vi väl fungerande rutiner. Så fort någon visar symtom på förkylning använder vi skyddsutrustning och använder ansiktsvisir vid vårdnära arbete oavsett om personen är frisk eller inte. Det är nya riktlinjer från Folkhälsomyndigheten sedan några veckor.

Hon förklarar att medarbetare har möjlighet till samtal och stöttning i samband med pandemin. Både personer som känt oro inför att bli smittade och de som varit sjuka kan få hjälp hos bland annat företagshälsovården.

– I och med att man kan dö i sjukdomen är den ju traumatisk. Det är klart att man blir jätterädd, säger Eva Midbjer Hammarström.