Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Royal Princess gjorde snabbvisit i Göteborg

SPEKTAKULÄR PROMENAD. På ett av de övre däcken går en gång med glasrutor i golvet under 60 meter ovanför vattenytan. Foto: Per Wissing

GÖTEBORG. Ett av världens största nybyggda kryssningsfartyg har gjort en snabbvisit i Göteborg.

Redan efter några timmar drog Royal Princess vidare mot Tyskland.

– Vi har 3 600 gäster ombord som passas upp av 1 500 i besättningen, berättar Max Boldt, en av företagets informationsansvariga i Sverige.

Fakta

Royal Princess

Kapacitet; 3 560 passagerare.

Jungfruresa: 16 juni 2013

Höjd: 66 meter.

Längd: 330 meter.

Normalfart: 22 knop.

Antal däcksplan (våningar): 19

Hytter:

Totalt 1 780

minisviter 314

Deluxe hytter med balkong 358

Hytter med balkong 730

Insides hytter: 342

Nitton våningar hög, 330 meter lång, med närmare 2 000 hytter, ett dussintal restauranger, biografer, teatersalonger, spa, bibliotek, gym, nattklubb och en egen studio där man sänder nyheter varje dag, ger en minst sagt en imponerande skuta.

I år kommer rekordmånga 73 kryssningsfartyg att anlöpa Göteborgs Hamn. Royal Princess, som kommer tillbaka den 7 juni, är både nyast och störst.

Och högt där uppe på bryggan styr befälhavaren Dino Sagani med en joystick - men då är resten av rummet sprängfullt av modern teknik.

– Bland annat har vi ett system med extra dubbelkommando som gör att den typen av olycka som drabbade Costa Concordia är helt utesluten, berättar han.

Filmkvällar under bar himmel

Det finns flera poolområden, där det största, med flera bassänger och jacuzzis också har en gigantisk bioskärm halvvägs upp mot himlen.

– Våra filmkvällar under bar himmel är uppskattade. Vilstolarna utrustas med röda kuddar och dito filtar, plus att vi kör runt med popcornvagnar med det mesta man kan behöva, förklarar Max Boldt.

Det här är första säsongen för fartyget i norra Europa, där traden går från Köpenhamn, till Oslo, Göteborg, Berlin (Warnemunde), Tallinn, Sankt Petersburg, Helsingfors och Stockholm innan de går tillbaka till Köpenhamn.

– Medelåldern på våra passagerare är närmare 50. Det är en mogen och intresserad publik, som är intresserad av konst, kultur och att besöka de olika städerna, förklarar Max Boldt.

600 kr om dagen

De kommer också från hela världen – många asiater, amerikaner, kanadensare och förstås från flera länder i Europa. Men vi svenskar är i minoritet.

– Tyvärr har svenskarna inte riktigt anammat det här med livet på kryssningsfartyg fullt ut än. Det finns mycket fördomar, där man jamför med de mindre kryssningarna kring Sverige. Men det här är en helt annan upplevelse, säger Max Bolt.

Och priset är inte astronomiskt - mellan tummen och pekfingret kan man komma undan med knappt 600 kronor om dagen - men då tillkommer bland annat dricka och dricks till personalen.

– Fast vill man bo i en av de större sviterna kan det kosta väldigt mycket mer också, konstaterar Max Boldt.