Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rot och rut-avdrag ökar i Västsverige

Här är några av dagens största inrikesnyheter.
Rut- och rotavdrag ökar, både i Västsverige och i resten av landet.Foto: COLOUBOX

Rut- och rotavdrag ökar, både i Västsverige och i resten av landet.

Efterfrågan på rut-tjänster ökar mest, rapporterar Göteborgs-Posten.

Sedan avdragen infördes har rot-avdragen ökat med 260 procent och rutavdragen med 803 procent i Västra Götaland, rapporterar GP med hänvisning till Offertas sammanställning. Det är alltså efterfrågan på rut-tjänster som ökat mest.

Offerta är Sveriges största marknadsplats för säljare och köpare av den här typen av tjänster.

I Västra Götaland har rot-avdraget nyttjats för 1,7 miljarder kronor under 2019. Länet hamnar på andra plats över län i Sverige, enligt GP. När det gäller län som använt sig mest av rut-avdraget hamnar Västra Götaland på tredje plats, med avdrag på nära 787 miljarder kronor.

”Mer naturligt”

– Att rutavdraget ökat så pass mycket senaste året tror man att det beror på att regeringen höjde taket för ruttjänster. Men man har kunnat se den här ökningen över tid, både för rot- och rutavdrag och att många kanske tycker att det känns mer naturligt att nyttja hushållsnära tjänster numer, säger Offerats marknadschef Caroline Lindblad till GP.

Många har tidigare uppfattat städköp med rutavdrag som skambelagt, men enligt Caroline Lindblad ses det inte längre som lyxkonsumtion.

– Vad jag hör från våra städfirmor är att de har en enorm hjälp av rutavdraget, dels för att de har fått mycket mer att göra, säger hon till GP.

De fem kommuner som utnyttjar rot- och rutavdrag mest i Storgöteborg

Rotavdrag i genomsnitt

Göteborg, 11 700 kronor

Mölndal, 11 544 kronor

Lerum, 11 320 kronor

Kungsbacka, 10 217 kronor

Kungälv, 9 938 kronor

 

Rutavdrag i genomsnitt

Kungsbacka, 6 570 kronor

Mölndal, 6 188 kronor

Härryda, 6 072 kronor

Göteborg, 5 934 kronor

Lerum, 5 259 kronor

Källa: Skatteverket