Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Röstrysare hos Miljöpartiet – doldis nära riksdagen

Från ingenstans kan Leila Ali-Elmi ta plats i riksdagen för Miljöpartiet.
Foto: Miljöpartiet Göteborg
Emma Nohrén.
Foto: Miljöpartiet

Miljöpartiet i Göteborg står inför en verklig valrysare.

Med 300 av 351 valdistrikt räknade ser hittills okände Leila Ali-Elmi, 30, från Hammarkullen ut att kryssa sig in i riksdagen.

– Leila har jag faktiskt aldrig träffat, säger partiets politiske sekreterare och kommunikatör i Göteborg, Helena Munther.

– Vi behöver sätta skolan i fokus och det är den frågan jag framför allt kommer att pusha på ifall jag kommer in i riksdagen, säger Ali-Elmi till TT.

Även nuvarande riksdagsledamoten Emma Nohrén är en hårsmån från att kryssas tillbaka in i riksdagen.

Leila Ali-Elmi är i dag ersättare i Stadsdelsnämnden Angered. 

Men nu har hon chansen att ta klivet in i riksdagen på en av Miljöpartiets två riksdagsplatser.

Leila Ali-Elmi arbetar som tolk och sitter i styrelsen för ett bolag som driver översättnings- och tolkverksamhet. Inför valet hamnade hon på partiets riksdagslista som nummer 21 – en bra bit ned från de kandidater som anses valbara. 

Miljöpartiet: "Spännande"

Men 300 av  351 valdistrikt räknade har hon nu överlägset flest personröster. Strax efter klockan 21 på fredagen hade hon 6,83 procent av rösterna och därmed en bra bit över de fem procent som krävs för att gå förbi de som placerats högre upp på listan.

Hos Miljöpartiet följer man nu valsammanräkningen med spänning. Max Reijer är valsamordnare för Miljöpartiet Göteborg:

– Det är spännande kan man säga. Vi avvaktar helt enkelt valresultatet för att se vad resultatet blir.


Emma Nohrén vill bli riksdagsledamot en period till.

Och det är inte den enda valrysaren för Miljöpartiet. Även den nuvarande riksdagsledamoten Emma Nohrén pendlar på gränsen för att kryssas in. I skrivande stund på 5,03 procent av personrösterna. Hon blev satt på tredje plats på listan.

Riksdagsledamot nära comeback

 – Det är ju fantastiskt och jag hoppas ju på de här kryssen men det är inte over till det är over, säger Emma Nohrén. – Sedan är det alltid hemskt när man sitter och hoppas då det finns andra duktiga politiker och sina vänner som det ska gå sämre för. Så det är en tveeggad känsla. Men jag hoppas att jag får fortsätta i riksdagen och fortsätta det jag påbörjat.

Den betydligt mer okände Leila Ali-Elmi är ett nytt namn även för Elisabeth Nohrén:

– Leila känner inte jag. Hennes framgång visar att det går att personrösta sig och har en stark väljarbas.


Kampanjade i förortsområden

GT har sökt Leila Ali-Elmi genom olika kanaler utan resultat. I en presentation av sig själv på Miljöpartiets hemsida beskriver hon sig som en person som "brinner för ett mer jämställt och jämlikt samhälle". 

"För ett mer jämlikt Göteborg måste vi minska segregering, trångboddhet och utanförskap", skriver Leila Ali-Elmi och lyfter särskilt fram skolan. 

Riksdagskansliets presstjänst mejlade vid 14-tiden på fredagen ut ett uttalande, tillskrivet Leila Ali-Elmi:

– Att det nu ser ut som att jag har blivit inkryssad i riksdagen känns väldigt roligt och stort. Jag vill vara med och skapa ett samhälle där allas lika värde är en självklarhet och arbeta mot rasism och diskriminering, säger hon enligt uttalandet.

Till TT säger hon:

– Jag är från en förort och uppvuxen i en förort, den frågan som är viktigast för mig är skolpolitiken. I de socioekonomiskt utsatta områdena så är det ganska dåliga skolor. Vi behöver sätta skolan i fokus och det är den frågan jag framför allt kommer att pusha på ifall jag kommer in i riksdagen.

Valsamordnaren Max Reijer beskriver Leila Ali-Elmi som en mindre känd person för den breda allmänheten men med en väldigt stark ställning i de förortsområden där hon också bedrivit sin personvalskampanj. 

– Framför allt Leila har haft en aktiv personvalskampanj och har haft en väldigt aktiv kampanj och har väldigt många följare på Facebook.