Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rossana Dinamarca ny feministtalesman

Rossana Dinamarca tar upp kampen mot näthat och ökade inkomstskillnader när hon nu blivit Vänsterpartiets feministiska talesperson.
Foto: Sven Lindwall

Rossana Dinamarca från Trollhättan blir ny feministisk talesperson för Vänsterpartiet.

Hon ser frågorna om näthat och löneskillnader mellan könen som några stora frågor.

– Utmaningen är att ta tillbaka det feministiska alternativet, säger hon.

Efter valrörelsen försvann den feministiska talespersonen ur Vänsterpartiet.

Nu har funktionen återupprättats och valet föll på Rossana Dinamarca, riksdagsledamot för Vänsterpartiet.

– Vi har valt att göra detta för att vässa vår feministiska profil, säger hon. Det är nödvändigt, för vi har haft en regering som har drivit en antifeministisk politik och vi har också en antifeministisk samhällsdebatt kring näthatet och mäns hat mot kvinnor vilket gör att det här oerhört viktigt att vi rustar oss.

Hon har märkt att under tiden Vänsterpartiets feministiske talesperson var borta har ingen annan tagit stafettpinnen.

– Därför är min utmaning i det här att vi ska återta rollen som det feministiska ledande alternativet i svensk politik igen, säger Rossana Dinamarca.

En annan fråga som hon tycker är viktig är de ökade inkomstskillnaderna mellan män och kvinnor?

– Vi har sett en negativ trend och gapet har ökat mycket, säger hon. 2006 var inkomstskillnaden 3 700 kronor och i dag ligger den på 5 200 kronor i månaden efter skatt, det här är inte acceptabelt! Vi har en ny jämställdhetsminister som säger att de stora inkomstklyftorna är ett problem, men samtidigt så sitter hon i en regering som medverkat till att skillnaderna ökat.