Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rosas ilska mot ungdomsgängen

Rosa Patriksson tränar flickor i gymnastik i Kronbergshallen som nu måste låsas på kvällarna på grund av ungdomsgäng som bråkar och förstör i hallen. Foto: Privat
Hasse Ekbrand, bokhandlare i Lysekil: "Flera butiker har fått sina fönster krossade av ungdomsgängen". Foto: Privat

Ungdomsgäng ställer till oroligheter i Lysekil.

Butiksfönster har krossats och det har varit bråk och skadegörelse i idrottshallen.

– Det har pågått i flera månader och vi finner oss inte i det här, säger Hasse Ekbrand, bokhandlare i centrum.

Nu tvingas kommunen låsa Kronbergshallen.

Grupperingar med barn och ungdomar har under en längre tid orsakat problem och oroligheter i Lysekil. I centrum har butiksfönster krossats och i Kronbergshallen har idrottsföreningar blivit störda av bråk, hot och skadegörelse.

Radio P4 Väst var först att rapportera om ungdomsgängen i Lysekil. 

Hasse Ekbrand är bokhandlare i centrala Lysekil och säger att problemet med gängen har gått över styr. 

– Det började i höstas och eskalerade sedan. De blev djärvare och djärvare. Flera butiker har fått sina fönster krossade. Det är en jättekostnad för oss som har stora fönster. Även fönster på villor och bilar har slagits sönder, säger han.

"Det är grymt fult"

Hasse Ekbrand beskriver också en situation där kunder och boende i området attackeras verbalt.

– De går på äldre med mycket vulgära ord. Det är grymt fult. Det har kommit in gråtande människor till mig och varit förtvivlade, berättar han.

Han konstaterar att han känner sig frustrerad men är inte rädd. 

– Polisens närvaro har ökat den senaste tiden och det känns som att det kanske börjar styras upp. Därmed inte sagt att det är över, menar Hasse Ekbrand. 

Slog sönder toalett

Barn- och ungdomsgrupperingar har sedan i höstas även dykt upp i Kronbergshallen där de stört träningar och matcher.

– För några veckor sedan kom en grupp ungdomar som inte ville gå i väg när de blev tillsagda av den idrottsförening som hade sin verksamhet där då. Då gick de in och slog sönder delar av en handikapptoalett, berättar Torgny Jansson som är fritidschef vid Lyskils kommun.

Håller idrottshallen låst

Händelsen gjorde att kommunen nu fattat beslut om att hålla den annars helt öppna hallen låst under kvällarna.

Även en polisanmälan har gjorts.

– Det här är en åtgärd vi gör och förhoppningsvis kommer vi att komma till rätta med problematiken. Vi vill ju att anläggningen ska vara öppen igen framöver. 

Gymnastikledaren Rosa Patriksson beskriver hur barn- och ungdomsgrupperingar kommer in i idrottshallen och stör och hotar. – Flickorna som jag tränar blir väldigt störda. En flicka fick gå hem för att hon fick ont i magen och blev rädd, berättar Rosa. Hon säger att hon önskat att de här ungdomarna som stör hade varit med i en idrottsförening: "De går miste om den fostran som föreningslivet ger" menar hon. Foto: Privat

 

"Gapar, förstör och är hotfulla"

Rosa Patriksson tränar flickor i gymnastik i Kronbergshallen.

– Det kommer in unga på upp till 13-14 år som gapar, förstör och är hotfulla. Jag kör ut dem varje gång de kommer – och det är oftast bara småtjafs, men en gång fick jag hämta en förälder för att de blev så hotfulla och vägrade gå ut ur hallen. De sa att jag skulle passa mig, berättar Rosa Patriksson.

Polisen bekräftar att det finns ett problem med ungdomar som begår skadegörelse och krossar rutor i Lysekil. 

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android 

 

"Inte unikt för Lysekil"

Nina Heyden, chef för lokalpolisområde Västra Fyrbodal, säger att det i stort handlar om ungdomar mellan 12 och 17 år och att de som "hängt i Kronbergshallen" tillhör de yngre.

–  Vi har en  bra bild av vilka ungdomar det rör sig om. Ungdomar är ungdomar och i vissa lägen triggar de varandra. Det är inte unikt för Lysekil och kommunen sticker inte ut jämfört med anda städer, menar Nina Heyden.

Hon fortsätter:

– Det är naturligtvis inte acceptabelt att begå skadegörelse och krossa rutor. Sedan är det också händelser som hamnar på ofog-stadiet, vilket stör medborgarna och invånarna lika mycket.