Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ropade hem första hummern – för 11 500

Per-Arne Korshag ropade hem första hummern.
Foto: Per Wissing

11 500 kronor gick årets första hummer för vid Göteborgs fiskeauktion.

Den lycklige köparen heter Per-Arne Korshag från Falkenberg.

– Det känns jättebra för den har väldig betydelse för mig, säger han strålande glad.

På måndagen gick startskottet för hummerfisket och jakten på havets svarta guld började. På tisdagsmorgonen klubbades den första fångsten på Göteborgs Fiskauktion.

Per-Arne Korshag, som äger Korshags Rökeri i Falkenberg, är en van hummerköpare, förra året klippte han till och köpte de två första humrarna för 28 000 kronor. De vägde nästan ett kilo tillsammans.

– Sen har jag varit ovän med min fru i ett helt år därför har jag köpt en i år, säger han lite pillemariskt. Vad säger du om den?

Anledningen till att frun varit sur ett helt år beror på att Per-Arne Korshag glömde och att frun inte fick någon hummer.

– Då glömde jag att ge henne hummern, säger han. Nu får jag ge henne denna i stället.

Hummern som frun nu får väger mellan 3,5-4 hekto, med ett kilopris som hamnar strax över förra årets pris. Planen är att den ska kokas och ätas upp där hemma.

Under morgonen såldes ett 40-tal svenska humrar under auktionen och när den sista såldes för 960 kronor. Snacka om prisras.

För dem som inte fick tag i någon svensk hummer i dag väntade ett gäng irländska humrar som kommer att hamna på de svenska hummerfesterna.

Förra året gick det den första hummern på 28 000 kronor per kilo. Året dessförinnan slog priset alla rekord. Då kostade den 102 000 kronor kilot. Den som kammade hem hummern var Mattias Dalshage.

– Det var många som ville åt den men jag hade bestämt mig efter att ha hoppat av vid 32 000 året innan. Det året hade jag en bra idé om vad jag ville göra med hummern.

Priset beror på vikten

Han anordnade ett event för Barncancerfonden och fick snabbt mycket publicitet i medierna.

– Jag tycker att man ska göra något kul som gläder andra med den första hummern, säger Mattias Dalshage.

Han berättar att det alltid är en speciell känsla på auktionen när den första hummern ska auktioneras ut. Många tycker att det är lite pirrigt.

– För mig är det startskottet på en väldigt bra skaldjurssäsong, som midsommar är startskottet för sommaren. Nu är även räkorna som bäst. Jag tycker att det är den absolut bästa säsongen.

Hans eget förhandstips ligger på samma nivå som förra året, runt 30 000 kronor. Mycket beror på vilken låda som lottas fram först. Hans rekordhummer vägde bara 1,2 kilo. Men väger hummern i lådan tre-fyra kilo blir det oftast ett lägre kilopris. Måndagens blåst kan vara både positiv och negativ.

– När det blåser mycket är humrarna mer aktiva, men det är svårare att få burarna på precis rätt ställa. Jag har hört om flera där linor fastnat i propellrarna, säger Mattias Dalshage.

Vad är det som är så speciellt med hummer?

– Vad är det som är så speciellt med en Ferrari? Det är lite speciellt fiske, den är svårfångad och så är det riktigt bra kött.

Prisras

Auktionen var lugn, buden var inte så många, och när låda nummer två auktionerades ut var kilopriset nere på 530 kronor.

Brukar du äta hummer?

MANNERSTRÖMS RECEPT FÖR DEN PERFEKTA HUMMERN

"Har man turen att få tag på en fem, sex hektos välmatad honhummer och kokar den i lagom saltat vatten, inte för länge, så är det en fantastisk delikatess. Och så äter man den med någon god hemlagad majonnäs. Vill man komma undan det lyxiga kan man köpa en tub, det är både lättare och billigare. Det är fantastiskt och sitta där och äta en sådan hummer. Sedan kan man servera samma hummer ljummen och så bryner man smör och strör på pepparrot och så slår man bara detta över. Det är supergott! Till detta kan man dricka ett enkelt, gott, kylt vin. En ganska enkel chablis eller bra en riesling. Det blir fantastiskt!"