Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Röntgenbilderna ska visa misstänktes ålder

En ung man har åtalats för mordet på Alexandra Mezher, 22, på ett HVB-hem i Mölndal. Foto: Privat
Röntgenbilderna är avgörande för att bedöma den misstänktes ålder. Foto: Polisen
Röntgenbilderna är avgörande för att bedöma den misstänktes ålder. Foto: Polisen
Röntgenbilderna är avgörande för att bedöma den misstänktes ålder. Foto: Polisen
Den misstänkte åtalas också för mordförsök mot en annan boende på hemmet. Foto: Robin Aron
Enligt åtalet är dödsorsaken förblödning och när ambulansen sedan ankommer till platsen är hon enligt åklagaren livlös. Foto: Henrik Jansson
Dagen innan Alexandra mördades ska den misstänkte ha skadat sig själv. Enligt polisen använde han sannolikt kniven på bilden. Foto: Polisen
På HVB-hemmet finns en skylt som klargör att alla saxar och knivar ska hållas inlåsta. Foto: Polisen
Den misstänkte efter gripandet. Foto: Polisen
1 / 10

Här är bilden som ska visa att Alexandras misstänkte mördare är vuxen.

Åldern kan komma att bli helt avgörande för vilket straff den misstänkte knivmannen får.

– Det finns ingenting som säger att det är ett barn, menar åklagaren Linda Wiking.

Men från försvarets sida hänvisas till den omfattande kritik som riktats mot åldersbestämningar som är långt ifrån en exakt vetenskap.

Själv säger ynglingen att han är 15 år gammal.

Redan en vecka efter gripandet fick den mordmisstänkte ynglingen genomgå en så kallad handledsröntgen - en av flera åldersbestämningsmetoder som använts i mordutredningen.

Metoden innebär att handleden röntgas för att undersöka om skelettet hos en person är färdigväxt eller inte. Hos ett barn, upp till puberteten, finns fortfarande tydliga fogar i skelettet som tillåter benet att växa - medan fogarna saknas hos en fullvuxen person.

Ålder i fokus

När kammaråklagare Linda Wiking under måndagsmorgonen lämnade in stämningsansökan om mord och mordförsök angavs det födelseår ynglingen själv angett: år 2000.

Men åklagaren kommer i nästa vecka, när rättegången drar i gång, driva att han är flera år äldre.

– Han är i vart fall vuxen. Sedan finns det felmarginaler, har åklagaren Linda Wiking tidigare sagt.

Hon lutar sig på flera utredningar. Dels har Migrationsverket gjort en egen utredning av den mordåtalades ålder i sin asylprocess. Den har i första läget bestått av intervjuer och kommit fram till att han är 18 år eller äldre.

Till det kommer en bedömning av ynglingens ålder utifrån tändernas mognad. Den utredningen kommer till slutsatsen att han "förefaller att vara åtminstone ett år äldre än vad han själv angett". Läkaren som undersökte hans tänder skriver dock flera gånger hur svårt det är att slå fast en enskild persons ålder men kommer fram till att tänderna visar en ålder på mellan 16,7 till 21,4 år.

Oerhört svårt avgöra

Den mordmisstänktes advokat Claes Kennedy har samtidigt betonat att åldersbestämningar är svåra frågor.

– Det är oerhört svårt att avgöra ålder när man är runt 18 år. Åklagaren får väl argumentera för sin sak, men min ståndpunkt är fortfarande den att han ska bedömas som underårig, det finns inget skäl att ändra det och det har även tingsrätten bedömt i den enda juridiska bedömningen som finns i frågan, säger Claes Kennedy och hänvisar till de beslut om häktning som fattats under den tid utredningen pågått.

Sedan tidigare har försvaret också påpekat att bland annat Barnläkarförbundet ifrågasatt användningen av åldersbestämningar.

En höjning av den mordmisstänktes ålder har inte bara betydelse för en eventuell straffpåföljd.

Samtidigt har en första rättspsykiatrisk undersökning visat att den mordmisstänkte troligen lider av en allvarlig psykisk störning och det kan leda till att han överlämnas till rättspsykiatrisk vård vid en eventuell fällande dom. Och då kan han ändå inte dömas till fängelse.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!