Lisa Holms mördare Nerijus Bilevicius har bytt advokat till stjärnadvokaten Björn Hurtig. Foto: Alex LjungdahlLisa Holms mördare Nerijus Bilevicius har bytt advokat till stjärnadvokaten Björn Hurtig. Foto: Alex Ljungdahl
Lisa Holms mördare Nerijus Bilevicius har bytt advokat till stjärnadvokaten Björn Hurtig. Foto: Alex Ljungdahl
Inger Rönnbäck. Foto: Alex LjungdahlInger Rönnbäck. Foto: Alex Ljungdahl
Inger Rönnbäck. Foto: Alex Ljungdahl
Lisa Holms mördare Nerijus Bilevicius har bytt advokat till stjärnadvokaten Björn Hurtig. Foto: Anders YlanderLisa Holms mördare Nerijus Bilevicius har bytt advokat till stjärnadvokaten Björn Hurtig. Foto: Anders Ylander
Lisa Holms mördare Nerijus Bilevicius har bytt advokat till stjärnadvokaten Björn Hurtig. Foto: Anders Ylander
Lisa HolmLisa Holm
Lisa Holm

Rönnbäck om bytet: "Sverige inte moget"

Publicerad

Lisa Holms mördare Nerijus Bilevicius har bytt advokat till stjärnadvokaten Björn Hurtig.

Nu kommenterar hans petade advokat Inger Rönnbäck bytet.

– Som jag ser är Sverige inte moget för kvinnliga offentliga försvarare i stora brottmål, säger hon till P4 Skaraborg.

På fredagen stod det klart att Nerijus Bilevicius kommer överklaga livstidsdomen för mordet på Lisa Holm. Samtidigt begärde han att få byta advokat.

Inger Rönnbäck har försvarad den livstidsdömde mördaren i både tingsrätten och hovrätten men nu överger han henne. I stället begärde han att superadvokaten Björn Hurtig skulle ta över försvaret.

– Det kan väl vara så att han vill göra vad han kan i sista instansen med en ny advokat, med nya ögon, sa då Björn Hurtig.

Nu kommenterar Inger Rönnbäck bytet. Till P4 Skaraborg säger hon att advokatbytet är bra för Nerijus Bilevicius.

– Det är väldigt naturligt att han ser sig om efter en ny möjlighet att komma vidare och det är det verkligen med friska ögon, säger Inger Rönnbäck till P4 Skaraborg.

Föreslog Hurtig

Hon påstår även att hon redan inför hovrättsförhandlingen föreslog ett advokatbyte. Han var dock inte redo för det då.

Att det skulle bli just Björn Hurtig som tar över fallet är på förslag av Inger Rönnbäck. Förutom hans oerhörda erfarenhet är han man, något som kan vara en fördel enligt Rönnbäck.

– Som jag ser är Sverige inte moget för kvinnliga offentliga försvarare i stora brottmål. Mediabilden i detta visar att man har svårt att ta in en kvinna som jobbar med sådana här allvarliga saker, säger hon till P4 Skaraborg.

För P4 Skaraborg kommenterar hon det faktum att hon fått ta emot mycket kritik för sitt arbete som försvarare.

– Det kan ju möjligen gå ut över klienten, inte rättsligt men det tar ju han in nu när han kan läsa media. Då kan han se att det är mycket kritik mot mig och det påverkar honom så klart, säger hon till P4 Skaraborg.

Prövningstillstånd i HD

Hon tror att hon hade fått ett annat bemötande om hon hade varit just en man och försvarat sin klient på det sätt hon nu gjort.

– En känd manlig advokat hade blivit uppmärksammad på ett betydligt mer positivt sätt, säger Inger Rönnbäck till P4 Skaraborg.

Björn Hurtigs jobb är att få prövningstillstånd i Högsta domstolen, ett svårt jobb. Inger Rönnbäck är medveten om att det är tufft men anser att det finns möjligheter. Bland annat kommer man att försöka förklara DNA-spåren som både hovrätten och tingsrätten ansåg var oerhört besvärande för Nerijus Bilevicius och som låg bakom de fällande domarna.

De poliser som Inger Rönnbäck anlitat för att bistå med expertkunskap kommer att fortsätta med fallet men nu jobba för Björn Hurtig, skriver P4 Skaraborg.

Sandra Divinyi
Sandra Divinyi

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER