Diana Nyman var klädd i traditionellt finskromska kläder när hon stoppades från att äta frukost på Sheraton. "Jag mådde illa fysiskt efter att det hände. Och jag har inte riktigt landat än", säger hon till GT. Foto: Martina Huber/Regeringskansliet samt Arkiv
Diana Nyman var klädd i traditionellt finskromska kläder när hon stoppades från att äta frukost på Sheraton. "Jag mådde illa fysiskt efter att det hände. Och jag har inte riktigt landat än", säger hon till GT. Foto: Martina Huber/Regeringskansliet samt Arkiv

Romsk talare utslängd från Sheratons frukost

Publicerad

Diana Nyman, 45, från romska rådet var i dag inbjuden av regeringen för att prata om diskrimineringen av romer på hotell Sheraton i Stockholm.

Då blev hon själv stoppad från att äta frukost på hotellet.

– Det var väldigt kränkande och det har varit en svår dag på många sätt, säger Diana Nyman till GT.

Det var i samband med presentationen av regeringens vitbok, som en av talarna från romska rådet i dag ska ha stoppats när hon skulle gå och äta frukost på hotellet.

Den finska romen Diana Nyman, 45, som ingår i regeringens referensgrupp, var inbokad för att vara med som talare, och berätta om diskrimineringen av romer.

Men precis före regeringens presentation där hon skulle medverka, blev hon stoppad när skulle äta frukost på hotellet. Detta trots att hon kunde bevisa att hon bodde på hotellet.

– Då blev jag ikappsprungen bakifrån. De frågade vad jag gör där i frukosthallen. De ber mig att gå ut. Jag sa att jag var gäst och har tillgång till frukost. Men då ville de kolla det med kort. Sedan bad de mig att sätta mig i en annan del av frukosthallen, där ingen annan satt, säger hon till Sveriges Radio.

Var klädd i traditionellt finskromska kläder

För GT/Expressen berättar hon att hon inte alls mår bra efter händelsen.

– Jag mådde illa fysiskt efter att det hände. Och jag har inte riktigt landat än, säger Diana Nyman.

Diana Nyman var vid tillfället hon stoppades klädd i traditionellt finskromska kläder. Och fördes alltså ut i hotellets lobby i stället för att få gå in i matsalen och äta frukost.

– Tänk dig in i den situationen. Hur utsatt man är och hur kränkt man blir. Det är så nedvärderande - du är inte värd någonting, säger Diana Nyman.

Tänker anmäla händelsen till DO

Nu säger hon att hon tänker anmäla händelsen till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

– Det var väldigt kränkande och det har varit en svår dag på många sätt. Men just den situationen som uppstod i morse gjorde att den utsatthet och diskriminering som vi pratar om i vitboken blev väldigt påtaglig, det bevisar att det fortfarande sker, säger Diana Nyman till GT.

Hon fortsätter:

– Det drabbar oss romer i affärer och restauranger, vi lever med detta i vår vardag. Det påverkar mig, man måste hela tiden hantera de här sakerna och såna här situationer, säger Diana Nyman till GT.

Sheraton: "Policy att inte diskriminera någon"

Sheratons tillförordnade vd Thomas Johansson säger att hotellet just nu utreder händelsen.

– Jag kan inte svara på så hemskt mycket nu men vi har givetvis som policy att inte diskriminera någon. Det måste handla om ett missförstånd, säger han till DN.

Det var integrationsminister Erik Ullenhag som i går höll i presentationen av regeringens vitbok.

Adrianna Pavlica
Adrianna Pavlica

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER