Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Romsk talare utslängd från Sheratons frukost

Diana Nyman var klädd i traditionellt finskromska kläder när hon stoppades från att äta frukost på Sheraton. "Jag mådde illa fysiskt efter att det hände. Och jag har inte riktigt landat än", säger hon till GT.
Foto: Martina Huber/Regeringskansliet samt Arkiv

Diana Nyman, 45, från romska rådet var i dag inbjuden av regeringen för att prata om diskrimineringen av romer på hotell Sheraton i Stockholm.

Då blev hon själv stoppad från att äta frukost på hotellet.

– Det var väldigt kränkande och det har varit en svår dag på många sätt, säger Diana Nyman till GT.

Det var i samband med presentationen av regeringens vitbok, som en av talarna från romska rådet i dag ska ha stoppats när hon skulle gå och äta frukost på hotellet.

Den finska romen Diana Nyman, 45, som ingår i regeringens referensgrupp, var inbokad för att vara med som talare, och berätta om diskrimineringen av romer.

Men precis före regeringens presentation där hon skulle medverka, blev hon stoppad när skulle äta frukost på hotellet. Detta trots att hon kunde bevisa att hon bodde på hotellet.

– Då blev jag ikappsprungen bakifrån. De frågade vad jag gör där i frukosthallen. De ber mig att gå ut. Jag sa att jag var gäst och har tillgång till frukost. Men då ville de kolla det med kort. Sedan bad de mig att sätta mig i en annan del av frukosthallen, där ingen annan satt, säger hon till Sveriges Radio.

Var klädd i traditionellt finskromska kläder

För GT/Expressen berättar hon att hon inte alls mår bra efter händelsen.

– Jag mådde illa fysiskt efter att det hände. Och jag har inte riktigt landat än, säger Diana Nyman.

Diana Nyman var vid tillfället hon stoppades klädd i traditionellt finskromska kläder. Och fördes alltså ut i hotellets lobby i stället för att få gå in i matsalen och äta frukost.

– Tänk dig in i den situationen. Hur utsatt man är och hur kränkt man blir. Det är så nedvärderande - du är inte värd någonting, säger Diana Nyman.

Tänker anmäla händelsen till DO

Nu säger hon att hon tänker anmäla händelsen till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

– Det var väldigt kränkande och det har varit en svår dag på många sätt. Men just den situationen som uppstod i morse gjorde att den utsatthet och diskriminering som vi pratar om i vitboken blev väldigt påtaglig, det bevisar att det fortfarande sker, säger Diana Nyman till GT.

Hon fortsätter:

– Det drabbar oss romer i affärer och restauranger, vi lever med detta i vår vardag. Det påverkar mig, man måste hela tiden hantera de här sakerna och såna här situationer, säger Diana Nyman till GT.

Sheraton: "Policy att inte diskriminera någon"

Sheratons tillförordnade vd Thomas Johansson säger att hotellet just nu utreder händelsen.

– Jag kan inte svara på så hemskt mycket nu men vi har givetvis som policy att inte diskriminera någon. Det måste handla om ett missförstånd, säger han till DN.

Det var integrationsminister Erik Ullenhag som i går höll i presentationen av regeringens vitbok.