Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Romans-bedragarna" lovar kärlek och närhet

Enligt polisen utger sig romansbedragarna ofta för att vara amerikanska militärer.Foto: Mark J. Terrill
Bedragarna lovar kärlek – men vill bara ha dina pengar.Foto: Shutterstock
"Det här är vanligare än vad man tror. Det ligger en skam bakom att man har ett lite ensamt liv och söker sig till nätet och dejtingsajter och kommer i kontakt med personer som inte är intresserade av kärlek utan av pengar", säger Magnus Lindegren vid Göteborgspolisen.Foto: Anders Ylander

De lovar kärlek och närhet men vill bara ha dina pengar.

Nyligen blev en västsvensk kvinna lurad på 400 000 kronor – av en man som påstod sig vara amerikansk militär.

Nu varnar polisen för romansbedragarna.

– Hela strategin går ut på att du längtar efter någon. Det finns en stor skam hos de som blir lurade, säger Magnus Lindegren, kommissarie med ansvar för bedrägeriutredningar vid Göteborgspolisen.

De utnyttjar sina offers innersta längtan, att träffa någon att dela sitt liv med. Relationen börjar med kärleksförklaringar och löften om framtiden – och slutar med ett krossat hjärta och ett länsat bankkonto. Varje år utreder Göteborgspolisen mellan tio och 20 fall av romansbedrägerier på nätet, men mörkertalet tros vara mycket stort.

– Det här är vanligare än vad man tror. Det ligger en skam bakom att man har ett lite ensamt liv och söker sig till nätet och dejtingsajter och kommer i kontakt med personer som inte är intresserade av kärlek utan av pengar, säger Magnus Lindegren.

I den överväldigande majoriteten av fallen är offren välbärgade kvinnor med högstatusjobb.

– Det är ofta personer över 50 som har det väl ställt, säger Magnus Lindegren.

Bluffen: Ska komma till Sverige

Förövarnas tillvägagångssätt är lika kallsinnigt som det är effektivt.

– Du har en profil på en dejtingsajt och så får du kontakt med en person som motsvarar dina förväntningar och så inleder man någon form av relation. Så blir det en övertygelse om att det är den rätta personen. Och så bestäms det att den här personen ska komma till Sverige, säger Göteborgspolisens Magnus Lindegren.

Snart uppstår ett till synes slumpartat hinder när "drömprinsen" hamnar i ekonomisk knipa.

– Han kan säga: "Jag skulle ju ha med mig de här pengarna som du och jag ska leva på men nu blev jag stoppad i tullen och jag behöver få utbetalt borgen för att jag överhuvudtaget ska komma loss.", säger Lindegren.

Barnen har varnat

Invaggade i kärlekslöften betalar kvinnorna ut pengarna. För två år sedan blev en västsvensk kvinna lurad på 1,5 miljon kronor. Just nu utreder polisen ett fall där en kvinna blev blåst på mellan 300 000 och 400 000 kronor.

– Ofta har de drabbade personerna haft kontakt med sina barn som säger: "Gör inte detta", men de går på det ändå. Det finns en strategi bakom som gör att du längtar så efter den här personen och att det känns helt rätt i den här relationen på nätet, säger Magnus Lindegren.

Ofta utger sig bedragarna för att vara framgångsrika män från rika länder. Inte sällan spelar förövarna rollen av amerikanska militärer.

– Man har tagit foton på trevliga män som är solbrända med en del muskler så iklär man sig den rollen. Militärerna pensioneras ju vid en relativt låg ålder så då har man en framtid i Sverige som man vill dela med den här kvinnan som drabbas av bedrägeriet.

Viktigaste rådet: Prata med närstående

De drabbade kvinnorna befinner sig i en utsatt situation, men det finns sätt att skydda sig. Om det blir tal om att överföra pengar ska man prata med personer i sin närhet som man litar på – en släkting eller en vän.

– Det är det viktigaste rådet jag kan ge. Ta kontakten, våga göra detta. Det handlar inte om att blotta sig. Det är bättre att göra det inledningsvis innan man sitter i nätet än att göra det efteråt när man är ledsen över det som har skett, säger Magnus Lindegren vid Göteborgspolisen.

– Jag har ju exempel på individer som har väldigt höga yrken, som faktiskt har blivit lurade så det behöver inte vara en vanlig människa utan det kan vara en person i chefställning som har en väldigt välrenommerad bakgrund. Bedragarna är duktiga på det här, konstaterar Magnus Lindegren.