Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Roger, 70, låg nedsövd i sex dygn

Så ska du agera om du tror du smittats av Coronaviruset
Roger Odeen låg nedsövd i sex dygn efter att ha smittats med coronaviruset.Foto: Privat
I onsdags förra veckan fick Roger komma hem från sjukhuset.Foto: Privat

Roger Odeen, 70, blev hes och väldigt trött dagarna innan midsommar och sov tio timmar i sträck.

Han fick be hustrun Eva att ringa en ambulans – och väl på sjukhuset konstaterades det att han utöver den redan kända sjukdomen Kol hade lunginflammation och covid-19.

– Jag var nedsövd i sex dygn, när jag vaknade var det skärmar och slangar överallt. Jag kunde inte andas utan levde på syrgas, säger han. 

Dagen före midsommarafton skulle Roger Odeen, 70, och hustrun Eva handla inför firandet i Jönköping. Men de gick inte in tillsammans som de brukar, Roger orkade nämligen inte gå in i butiken. 

På eftermiddagen bad Roger att Eva skulle ringa efter en ambulans, något Jönköpings-Posten tidigare skrivit om.  

Han kördes först till sjukhuset Ryhov i Jönköping, men förflyttades senare till IVA på sjukhuset i Eksjö. Det fanns planer på att skicka Roger till Lund i helikopter, men han bedömdes inte överleva den resan. 

Hade covid-19 och lunginflammation 

Sedan tidigare lider han av lungsjukdomen Kol, men nu konstaterades det att han också hade lunginflammation och covid-19. 

– Jag var nedsövd i sex dygn, när jag vaknade var det skärmar och slangar överallt. Jag kunde inte andas utan levde på syrgas, säger han. 

Blev du rädd när du sedan vaknade på det sättet?

– Det blev jag ju, jag fick allt återberättat. Jag har ju haft mardrömmar och sådana grejer, det får man när man varit nedsövd. Man ska egentligen inte söva någon med kol, men det fanns ingen annan utväg. 

Själv misstänker han att han blivit smittad i matbutiken en vecka innan han blev sjuk då det var en person som inte valde att hålla avståndet och då hans fru testat negativt för viruset och de inte varit nära några andra människor.

Hyllar sjukvårdspersonalen 

I onsdags förra veckan fick han komma hem från sjukhuset, han har tappat 11 kilo och muskler har försvunnit. Nu fortsätter han att rehabilitera sig, något han började med direkt på sjukhuset när han vaknade, efter den svåra sjukdomen.

Han vill också passa på att hylla sjukvården, som räddade hans liv. 

– Personalen på Eksjö lasarett och på Ryhov har varit helt underbar. De ringde Eva en gång om dagen och rapporterade. När man ringde på klockan så behövde de sätta på sig sina rymddräkter och visir, men de presenterade sig alltid och var alltid vänliga. Det är en fantastisk sjukvård vi har, det går inte att klaga på, jag vet att många gör det, men de har inte varit utsatta för det här, säger han. 

TV: Älskade och saknade som blivit en del av coronastatistiken

100 döda i corona – människorna bakom siffrorna