Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rödgrönrosas nya förslag: Anställ ensamkommande

S och MP överens om migrationspolitiken
Göteborgs stadshus.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Jenny Broman, kommunalråd för Vänsterpartiet i Göteborg.
Foto: PRESSBILD

De Rödgrönrosa i Göteborg, V, MP och Fi, har i ett förslag till kommunstyrelsen lagt fram att de vill se att ensamkommande som omfattas av gymnasielagen och har utbildning inom relevanta områden ska få en fast anställning eller ett avtal om anställning i kommunen.

Gymnasielagen som trädde i kraft 2018 gör att asylsökande kan få ett tillfälligt uppehållstillstånd för att studera på gymnasiet. 

Efter det har man ett halvår på sig att hitta ett jobb och då få stanna i landet. Det som krävs för att få stanna i Sverige är en fast anställning eller att det i avtalet handlar om en anställning i minst två år. 

– Många i den här gruppen har utbildat sig i Sverige och gjort viktiga insatser i välfärden, vi vill därför att kommunen ska anställa de som har rätt kompetens, säger Jenny Broman, kommunalråd för Vänsterpartiet, i ett pressmeddelande.

Vänsterpartiet har nu tillsammans med Miljöpartiet och Feministiskt initiativ, alltså rödgrönrosa blocket i Göteborg, lagt ett förslag till kommunstyrelsen.

Vill se samma modell som i Halmstad 

Förslaget innebär att Göteborgs kommun skulle göra det möjligt för personer, som dels omfattas av gymnasielagen och dessutom har utbildning inom relevanta områden, att få tillsvidareanställning eller avtal om anställning för minst två år vilket skulle ske i dialog med de fackliga organisationerna.

– Halmstads kommun har nyligen infört en liknande rutin som möjliggör fast anställning utan provanställning för asylsökande som omfattas av gymnasielagen, vi vill pröva samma modell i Göteborg, säger Jenny Broman, i pressmeddelandet.

Eventuella lättnader i gymnasielagen från regeringens sida kommer införas först under andra halvåret nästa år, vilket de rödgrönrosa menar är för sent för många. 

– Det har varit svårt för många att få ett arbete under pandemin. Som arbetsgivare vill vi nu ta ansvar och bidra till en lösning för de ensamkommande, säger Broman i pressmeddelandet.

Se också: 

Migrationsministern: ”Man har ansvar för sin egna boendesituation”