Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rödgrönrosa vill höja skatten i Göteborg

Daniel Bernmar (V), Karin Pleijel (MP) och Stina Svensson (Fi) föreslår höjd skatt för satsningar på välfärden.Foto: THOMAS JOHANSSON/TT

Den rödgrönrosa oppositionen i Göteborg vill höja skatten.

För en hundralapp i snitt per göteborgare vill de tre partierna öka pengarna till välfärden, minska biltrafiken och satsa mot mäns våld mot kvinnor, skriver GP.

De rdögrönrosa (V, MP och Fi) har presenterat sin budget. Med en höjning av skatten med 40 öre, motsvarande 98 kronor i månaden för en genomsnittsinkomsttagare, vill man få in pengar för en rad satsningar. Bland annat handlar det om 622 extra miljoner till förskolor och skolor.

– Vi har sett på Vättleskolan och Nytorpsskolan vad neddragningar kan göra, säger Karin Pleijel (MP) till GP.

Pengarna ska gå till att öka bemanningen, stärka elevhälsan och till att återinföra sommarlovskorten. Partierna vill även se mer pengar till äldreomsorgen, för att kunna anställa fler undersköterskor och förbättra arbetsmiljön. 

Satsning mot mäns våld mot kvinnor

Budgeten innehåller även en satsning mot mäns våld mot kvinnor, där man vill utbilda barn i vad som är ett osunt machobeteende.

– Det finns ett väldigt destruktivt maskulinitets­ideal långt ned i åldrarna, som man bär med sig genom hela livet. Vi behöver bryta det, säger Stina Svensson (Fi) till GP.

Eftersom de tre partierna endast har 19 av 81 mandat i kommunfullmäktige är det inte troligt att de lyckas driva igenom sin budget.