Nytt rödgrönrosa block bildas – utan Socialdemokraterna

Ann-Sofie Hermansson, S, är kommunstyrelsens ordförande i Göteborg. Men hennes parti lämnas nu utanför det nya blocket.
Foto: HENRIK JANSSON
Karin Plejel, MP.
Foto: CATHARINA FYRBERG

Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ går samman och bildar ett nytt politiskt block i Göteborg – utan Socialdemokraterna.

Men kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermanssons, S, förhoppning är att ändå kunna sitta kvar på sin post – med hjälp av allianspartierna.

– Än är inte det här loppet kört på något sätt, säger hon.

– I dagsläget är vi inte beredda på ett sådant samarbete, svarar Moderaternas gruppledare i Göteborg, Axel Josefson.

Precis som på riksplanet är det ytterst oklart hur framtiden ser ut inom politiken i Göteborg. Uppstickarpartiet Demokraterna gjorde ett succéval, knep 14 mandat och inga av de tidigare blocken har egen majoritet.

Efter förra valet gick S, V, MP och Fi samman och styrde staden, men senare drog sig Feministiskt initiativ ur koalitionen.

LÄS MER: Fortsatt låst läge i Göteborgspolitiken

Under tisdagen meddelade Vänsterpartiet och Miljöpartiet att de återigen ska samarbeta med Feministiskt initiativ – men Socialdemokraterna lämnas utanför.

Och det kan – allt annat lika – innebära också stora konsekvenser för vilka möjligheter Socialdemokraterna får att ta viktigare uppdrag i Göteborgs kommun.

Mandatfördelningen i Göteborg

Alliansen (M, C, L och KD): 24 mandat

De rödgrönrosa (V, Mp och Fi): 19 mandat.

Socialdemokraterna: 17 mandat.

Demokraterna: 14 mandat.

Sverigedemokraterna: 7 mandat.

"S har tackat nej"

Vänsterpartiets gruppledare, Daniel Bernmar, meddelar att han enligt praxis blir det nya blockets gruppledare.

Han beskriver överenskommelsen som en valteknisk och budgetmässig samverkan. De tre rödgrönrosa partierna blir med sina 19 mandat därmed större än Socialdemokraterna, som har 17.

 – Vi har konstaterat hela tiden att vi har velat skapa en rödgrönrosa samverkan. S har tackat nej. Då ser vi ingen annan möjlighet än att arbeta vidare så här, säger Daniel Bernmar.

Daniel Bernmar blir gruppledare för det nya blocket.
Foto: HENRIK JANSSON

På en presskonferens under tisdagen berättade de tre partiernas företrädare att de kommer lägga fram en gemensam budget.

– Vi har valt att göra det utan S, och det beror på att vi under åtta veckor bjudit in dem till att inleda förhandlingar men att de inledningsvis inte svarat och sedan tackat nej. Vi uppmanar S att rösta på vår budget för att gynna välfärden, säger Daniel Bernmar, V.

Karin Pleijel, gruppledare för MP, var missnöjd med S agerande.

– Jag vill uttrycka min besvikelse över S agerande efter valresultatet. Efter ett sådant resultat förväntar man sig att man ska bjuda in till samtal som kan leda till samarbeten så att vi får ett bra styre i staden. Deras bristande intresse och oskickliga hantering av situationen har gjort att vi inte kan vänta längre, säger hon.

Stina Svensson, gruppledare för Fi i Göteborg:

– För oss är det också ett konstaterande att S inte velat ta förarsätet kring Göteborgs situation, vilket vi tycker är beklagligt. Deras agerande efter att vi öppnat upp för dem leder till att alliansen blir det största blocket. Det är ledsamt att S inte tar förarsätet.

Karin Pleijel, MP, är besviken på Socialdemokraternas agerande: "Tålamodet är slut".
Foto: Lovisa Waldeck
Lovisa Waldeck
Foto: Mp:s Karin Pleijel, V:s Daniel Bernmar och Fi:s Stina Svensson vid en presskonferens i Göteborg på tisdagen.

Inga konkreta förhandlingar

Enligt flera källor inom det nya rödgrönrosa samarbetet har inga egentliga förhandlingar skett med S under de åtta veckor som gått sedan valet. 

De har haft möten en gång i veckan, men utan att några konkreta förhandlingar ägt rum. 

En genomgång av mejltrafiken mellan gruppledarna inom det rödgrönrosa samarbetet visar att de tre som nu formerar ett eget block började organisera egna förhandlingsmöten utan S en dryg månad efter valet.

Det utmynnade bland annat i en debattartikel i GP den 25 oktober där partierna gemensamt satte ny press på S och samtidigt beskrev intresset för förhandlingar från Socialdemokraterna som "svalt".

LÄS MER: S, knappt ett parti bland andra

Vad som föranledde detta ville Daniel Bernmar tidigare under tisdagsförmiddagen inte berätta.

– Jag vill inte kommentera innehållet i exakta samtal. Det är inte god ton, men vi har under åtta veckor efterfrågat möten med Socialdemokraterna, sa han då och tillade:

– Vi har inte haft några förhandlingar med S överhuvudtaget. Vi har haft samtal, sonderingar. Vid de sonderingarna har tre partier tyckt en sak, och ett parti har tyckt en annan sak.

Ann-Sofie Hermanssons besked

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson, S, svarar:

– Vi har sagt nej till att skriva ihop en rödgrönrosa budget. Jag har tyckt att vi ska bjuda in över blockgränsen och det tror inte jag går att göra när man låst fast sig. Alla som har förhandlat vet att man måste respektera sin motpart och då börjar man förutsättningslöst, inte med att dänga en rödgrönrosa budget på bordet och säger att man ska förhandla utifrån det.

Att lämna fram en sådan budget hade, säger Ann-Sofie Hermansson, varit som att gå fram "med en rak vänster".

– I det här sammanhanget tycker jag nästan att man kan översätta det med det. Man bjuder inte upp med en rak vänster och inte med en rak höger heller. Man samtalar.

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson, S.
Foto: HENRIK JANSSON

S vill styra – med alliansen

Tisdagens besked till trots – hennes mål är att Socialdemokraterna ska fortsätta att styra i Göteborg.

– Än är inte det här loppet kört på något sätt. Det är bara lite fäktande inför det som komma skall, säger Ann-Sofie Hermansson, som fortsätter sträcka ut handen till alliansen.

– Ja, jag söker samarbete över blockgränsen hela tiden och jag hoppas absolut att de på ett eller annat sätt kan tänka sig samverka med oss. Det hade varit det bästa för stan.

Det vill säga M, L, C och KD?

– Ja, till exempel. Men jag kan tänka mig andra konstellationer också. Det är inget som är hugget i sten.

I ett sådant samarbete, är ditt krav att du ska fortsätta vara kommunstyrelsens ordförande?

– Det är inte konstigt om jag tycker att jag ska vara det med tanke på att vi trots allt blev största parti efter valet, men den sortens förhandlingar behåller jag till de samtalen.

Men är det rimligt att tro att alliansen ska släppa fram dig till den posten?

– Det återstår att se. Jag bara konstaterar att vi är största parti och det är inte konstigt att ordförandeposten tillfaller det partiet.

Axel Josefson är gruppledare för Moderaterna i Göteborg. Enligt honom är ett samarbete mellan alliansen och Socialdemokraterna inte akutellt.

– I dagsläget är vi inte beredda på ett sådant samarbete, vi har gått till val på att få i stånd ett maktskifte och det är vårt fokus, säger Josefson.

Axel Josefson, M.
Foto: NORA LOREK

Josefson vänder sig också mot Ann-Sofie Hermanssons uttalande om att det inte är uteslutet att hon skulle vara kommunstyrelsen ordförande i ett samarbete med alliansen.

– För min del är det helt otänkbart. Alliansen är det största blocket i en sådan konstellation och det är klart att vi i så fall ska vara kommunstyrelsens ordöfrande, med det är inte en fråga som är aktuell för oss i dagsläget. 

Att V, MP och Fi nu har ingått i ett nytt block, ser Josefson inte som ett hot mot Alliansen i Göteborg.

– Vi är fortfarande det största budgetalternativet i Göteborgs kommun och det här stärker våra möjligheter för ett maktskikfte, säger Josefsson.

LÄS MER: Konsten att lämna Järntorget bakom sig

S ställdes utanför

Splittringen mellan de fyra rödgrönrosapartierna visade sig redan häromveckan då Socialdemokraterna hamnade utanför posterna i det tillfälliga presidium som kommunfullmäktige valde. 

Även då ställdes S utanför. Kommunfullmäktiges tillfälliga ledning består i stället av Moderaterna, Demokraterna och Vänsterpartiet – och med Miljöpartiet på ordförandeposten.

GT söker Demokraternas Martin Wannholt.