Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Robotkatter ska lindra ångesten hos dementa

Katterna finns i olika färger.
Foto: MÄLARDALENS HÖGSKOLA
Robotkatterna införs i Kungälv, skriver Kungälvs-Posten.
Foto: Mentex terapimaterial / Tobias Holmgren

Demensboendet Gläntan, i Kärna i Kungälvs kommun, kommer bli först ut med robotsällskap i kommunen. 

Från och med nästa vecka kommer de ha mekaniska katter som sällskap på boendet. 

– De kan jama, spinna och röra på sig, och är väldigt nyttiga för dementa människor. Det har forskningen visat, säger Marie-Louise Fahl Carlsson, ordförande i Harestads Röda korset till Kungälvs-Posten.  

Robotkatterna har bevisad effekt på bland annat demenssjuka personer. Studier pekar nämligen på att katterna lindrar symptom som apati, oro, ångest och sömnsvårigheter – och till och med bidrar till minskad användning av antidepressiva mediciner. 

Eftersom det inte alltid är lämpligt att ha riktiga katter och hundar på demensboendena, ska äldreboendet i Kungälvs kommun nu testa robotkatterna. 

Marie-Louise Fahl Carlsson är ordförande för Harestads Röda korset. På torsdag ska hennes förening bjuda de boende på gåvan – tre robotkatter i färgerna svart, grå och gräddvit. Det skriver Kungälvs-Posten. 

För tidningen berättar hon varför de vill göra detta: 

– Vi har fått donationspengar som vi vill använda på ett bra sätt. I våras bjöd vi omsorgsboendet Kaprifolen på en riktig festmåltid med catering och vin, och vi hade planerat att göra samma sak på Gläntan. Men de trodde inte att deras boende skulle uppskatta en sådan middag till fullo, eftersom många av dem är så pass dementa att de kanske glömmer bort allting. Alla kanske inte kan vara med heller. 

Först ut i kommunen

Hon berättar vidare för tidningen att enhetschefen Petra Öberg föreslog robotkatterna. 

Priset för katterna går på 4 300 kronor styck. Och i det priset ingår sensorer på huvudet – de svarar bland annat på människors rörelser och beröring. Pälsen är verklighetstrogen och de avger autentiska kattljud. 

Bland annat spinner de som riktiga katter. 

I och med införandet av robotkatterna blir Gläntan i Kärna först ut i Kungälvs kommun. 

– De är jätteglada för det och tycker att det ska bli himla festligt, säger Marie-Louise Fahl Carlsson till Kungälvs-Posten.