Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Robotgräsklipparen nära klippa av en hand

Åsa Fredrikssons man skulle rensa gräs från robotgräsklipparen Bosch Indegos knivar. Han hade tryckt på nödstopp, ändå satte maskinen i gång.
Foto: Privat
Bosch Indego beskrivs av tillverkaren som världens första intelligenta robotgräsklippare.

Den smarta robotgräsklipparen förvandlades plötsligt.

Åsa Fredrikssons man nödstoppade maskinen för att rensa gräs från de sylvassa knivarna – då satte gräsklipparen i gång.

– Han var mycket nära att förlora en hand. Hade det varit jag så hade fingrarna rykt direkt.

Åsa har flera gånger uppmanat tillverkaren Bosch att varna andra kunder – men utan resultat.

Åsa Fredriksson, 57, från Färgelanda i Dalsland, är säker på sin sak. Händelsen med robotgräsklipparen Bosch Indego kunde ha slutat med ett blodbad. Familjen hade nyligen köpt den enligt tillverkaren smarta gräsklipparen som klipper helt på egen hand. Roboten gick, som den ska, en memoreringsrunda i trädgården för att lära sig var den ska klippa och var det finns träd och andra hinder. Men snart märkte familjen att något var galet.

– När vi kom ut på morgonen hade den kört upp på vår uteplats av cement och stod lutad mot en av stolarna. Den ska ju hålla sig inom den tråd som man sätter upp i trädgården, säger Åsa Fredriksson som blev mycket förvånad.

– Den var full av blött gräs eftersom den gått hela natten i regnet. När det börjar regna ska den gå in och ställa sig i laddningsstationen. Men det hade den inte gjort.

"Fick en total chock"

För att undersöka vad som gått fel tryckte Åsa Fredrikssons man på robotgräsklipparens knapp för nödstopp. Då ska det vara säkert att kontrollera de vassa roterande knivarna på maskinens underrede som klipper gräset, enligt Åsa. När maken försiktigt rensade knivarna från gräs hände det skrämmande och högst oväntade - knivarna gick i gång.

– Vi visste att om man trycker på den knappen så ska inget kunna hända. Han fick en total chock. Han ryckte bort sin hand och lyckades tack vare mycket snabba reflexer få undan den i tid, säger Åsa Fredriksson.

Hon menar att makens snabba reaktionsförmåga räddade honom från att förlora en kroppsdel.

– Det var tur att det var han för jag hade inte fattat vad det var som hände. Det går så fort, knivarna är så extremt snabba. Den hade slagit av alla fingrarna, det är jag helt säker på.

Vill varna andra: "Kan gå fruktansvärt illa"

Incidenten inträffade i somras. Familjen skickade omedelbart tillbaka robotgräsklipparen till tillverkaren Bosch och sedan dess har Åsa Fredriksson vid flera tillfällen varit i kontakt med Bosch, berättar hon.

– Jag sa till dem redan i höstas att detta kan hända igen och att de måste varna andra kunder. Så sent som för tre veckor sedan hörde jag av mig till dem igen och undrade hur de ska hantera den här situationen. Än så länge har ingenting hänt. Det är därför jag berättar om det i tidningen nu. För att det inte ska hända andra. Det kan ju gå fruktansvärt illa. Jag tycker att det här är jätteallvarligt. Men de verkar inte ta det på så stort allvar, säger Åsa Fredriksson.

GT har vid flera tillfällen sökt Bosch för en kommentar.

– Min chef har sagt att han ska ta detta vidare. Mer än så kan jag inte göra, det är upp till honom, säger Jane Bergström vid Boschs kundtjänst.

GT har tidigare rapporterat om andra incidenter med robotgräsklippare.