Robin Lund och Albert Hagström berättar nu om händelsen. Foto: Ola Folkesson/Hallands NyheterRobin Lund och Albert Hagström berättar nu om händelsen. Foto: Ola Folkesson/Hallands Nyheter
Robin Lund och Albert Hagström berättar nu om händelsen. Foto: Ola Folkesson/Hallands Nyheter
Företaget arbetar bland annat med att gräva ner fiber. Foto: PrivatFöretaget arbetar bland annat med att gräva ner fiber. Foto: Privat
Företaget arbetar bland annat med att gräva ner fiber. Foto: Privat

Robins panikskräck – levande begravd i grop

Publicerad

Robin Lund arbetade i en djup grop när väggarna plötsligt rasade.

En fasansfull kamp mot klockan inleddes.

Nu berättar han och kollegan Albert Hagström, som räddade Robin, om skräckupplevelsen.

– Jag kände inte för att gräva upp två lik, utan ville få fram två levande människor, säger Albert.

Den otäcka händelsen, som först uppmärksammades av Hallands Nyheter, inträffade i slutet av november i Köinge utanför Falkenberg.

26-årige Albert Hagström befann sig på ett arbete tillsammans med kollegan Robin Lund och två andra arbetskamrater för att gräva ner fiber i marken.

– Vi grävde en grop och skulle skarva ihop slangarna där nere, säger Albert Hagström.

Men plötsligt tog saker och ting en oväntad vändning – och en fasansfull kamp mot klockan inleddes.

Albert Hagström och den fjärde kollegan kämpade för att rädda medarbetarna i gropen.Foto: Ola Folkesson/Hallands Nyheter

"Då fick jag full panik"

– Vi gjorde en säkerhetskontroll och säkrade väggarna. Då hoppar två gubbar ner, och efter en stund rasade det ihop, säger Albert.

Han fortsätter:

– Då fick jag full panik och hoppade ner i gropen.

 

LÄS MER: Mannen fastnade i en grop i flera timmar

 

Albert berättar att han fruktade för sina kollegers liv.

– Jag kände inte för att gräva upp två lik, utan ville få fram två levande människor, säger han och fortsätter:

– Jag fick fram ansiktena så att man kunde se dem. Jag insåg att det inte gick att gräva fram dem helt för hand, utan att vi behövde maskiner.

Med hjälp av den fjärde medarbetaren var båda männen snart räddade ur gropen – och Albert uttrycker stor lättnad:

– Man blev ju chockad.

Robin fruktade för sitt liv.Foto: Ola Folkesson/Hallands Nyheter

"Jag ville bara upp ur det jävla hålet"

För Robin Lund, som var en av de två männen som hamnade i gropen, är minnena från händelsen suddiga.

– Det gick så fort, jag hann inte reagera. Jag hade jord över huvudet och hamnade på knä. Hela min kropp var fastlåst och min axel gick ur led. Jag kunde inte röra på mig. Då tänkte jag att det var kört, säger han till Hallands Nyheter.

Robin fortsätter:

– Jag hade panikkänslor. Jag visste inte hur länge jag skulle fixa att ligga där eller hur lång tid det skulle ta för dem att gräva upp mig.

Företaget arbetar bland annat med att gräva ner fiber.Foto: Privat

Uppdragsgivaren: "Jätteallvarligt"

Albert Hagström driver företaget som utförde uppdraget. De är underentreprenörer till Marktec, vars vd Andreas Bengtsson säger så här om det inträffade:

– Det är en jätteallvarlig händelse som vi följer upp väldigt noga.

Han fortsätter:

– Vi har gjort det vi kan göra för tillfället. Vi har haft möten med alla berörda parter.

Andreas Bengtsson säger att man i nuläget fokuserar på att ge de drabbade personlig hjälp, bland annat i form av psykologer, och att man även kommer arbeta långsiktigt med att undvika liknande olyckor framtiden:

– Vi ser till att killarna mår bra. För vår egen del handlar det om vad vi ska göra och att det inte ska hända igen. Det är en ren olyckshändelse som har inträffat. De har följt våra instruktioner, gropen slog på grund av högt vattentryck.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER