Robin är 20 år – och Sveriges yngste pilot

Barndomsdrömmen blev verklighet. Robin är 20 år gammal och Sveriges yngsta trafikpilot.
Robin Johansson, 20, är Sveriges yngsta pilot. I vinter flyttar han till Polen för att för första gången jobba på ett kommersiellt flygbolag.
Foto: THOMAS JOHANSSON
”Det är en otrolig frihetskänsla”, säger Robin Johansson om att flyga.
Foto: THOMAS JOHANSSON
Robin Johansson kontrollerar oljenivån på flygplanet innan avfärd.
Foto: THOMAS JOHANSSON

Barndomsdrömmen blev verklighet.

Robin Johansson är 20 år gammal och Sveriges yngste trafikpilot.

– Jag ser det inte som ett jobb. Jag gör det jag älskar mest av allt.

”Vad vill du bli när du blir stor?” är en fråga vars svar oftast förändras under årens gång. 

För Robin Johansson däremot, har svaret varit detsamma från fyra års ålder. Han skulle bli pilot – och det blev han också, och det inte en dag för sent. Åldersgränsen för att ta privatflygcertifikat är sjutton år.

– När jag var sexton frågade jag mamma om jag kunde få ta kursen för privatflyg, för det är ju första steget mot att få flyga kommersiellt, och det fick jag. Så jag pluggade det vid sidan av gymnasiet, sedan flög jag upp på min 17-årsdag, säger Robin Johansson. 

Flög från kust till kust över USA

Sedan dess har han jobbat upp sina flygtimmar i små privatflygplan som han lånar av flygklubben vid Säve flygplats i Göteborg. År 2018 åkte han till USA och flög kust till kust. 

– Det var lätt den häftigaste resa jag gjort i hela mitt liv, det var extremt coolt att flyga över Grand Canyon, Las Vegas, såna ställen. När vi flög över Bahamas såg jag de finaste utsikterna jag sett, med vita stränder och turkost vatten. Då fick jag nypa mig själv i armen.

Han landade på stora, internationella flygplatser som Oakland, Dallas och Fort Lauderdale. Kort efter att han kom hem började han läsa vidare för att bli kommersiell pilot – något han även denna gång blev klar med på sin födelsedag.

– Ja, jag flög upp för det certifikatet på min tjugoårsdag. Det är egentligen sammanträffanden att det blev så, att båda mina uppflygningar var på min födelsedag. Det handlade egentligen om att vi hade tur med vädret då och andra faktorer som spelade in, men det är ju kul att det råkade bli så.

Robin Johansson, 20, är enligt Transportstyrelsens Sveriges yngste trafikpilot.
Foto: THOMAS JOHANSSON

”Tycker inte det är så läskigt” 

Enligt Transportstyrelsen gör det honom till Sveriges yngste trafikpilot och Robin Johansson har precis fått sin första anställning som kommersiell pilot på ett flygbolag i Europa. Nu kommer de små flygplanen bytas ut mot stora sådana, som dessutom är fulla av passagerare.

– Jag förstår att det kan låta läskigt men jag tycker egentligen inte det. Jag kommer göra mitt absolut bästa för att göra det till en så säker flygning som möjligt från punkt a till b, och det gör jag även om jag flyger små privatflygplan med mina kompisar, så på så vis kommer det inte vara en så stor skillnad. Stora flygplan är mer komplexa, men i grunden fungerar det på liknande sätt, säger Robin Johansson.

Han har aldrig flugit ett stort passagerarplan innan. Under utbildningen gör man det i – förvisso väldigt realistiska – simulatorer.

– Det kommer bli häftigt. Jag har ju drömt om det här sen jag var liten. Jag minns att jag tyckte det var så fascinerande att något så stort och tungt kunde flyga, och när jag väl flög ett flygplan för första gången insåg jag vilken frihetskänsla det är. Hur vackert det många gånger är när man tittar ner på solnedgångarna, på skärgården och så, säger Robin Johansson.

– Det är väldigt speciellt tycker jag, att få jobba med det här, men jag ser det inte som ett jobb. När jag sitter och flyger gör jag det jag älskar mest av allt, och nu kommer jag få betalt dessutom.


SE MER: Viktor Åkerbloms karriär skadades av ett rykte:

Ryktet som skadade Viktor Åkerbloms karriär: ”Ingen ville jobba med mig”