Robin, 29, körde hem från jobbet – dog i älgkrasch

Robin Bjelv, 29, var på väg hem från jobbet och hade bara fem minuter kvar till hemmet i Deje. Då krockade han med en älg och avled. Foto: Privat
Nu kämpar Robins familj för att Trafikverket ska sätta upp vilstängsel längs den olycksdrabbade sträckan. Foto: WIKIMEDIA

Robin Bjelv, 29, var på väg från jobbet och hade fem minuter kvar till hemmet.

Han hade inte en chans att väja när en älg dök upp på vägen – kraschen blev våldsam och Robin avled direkt.

– Det var ren tur att inte hans treåriga dotter fanns med i bilen, säger Robins mamma Susanne Bjelv.

Nu kämpar familjen för att Trafikverket ska sätta upp vilstängsel längs den olycksdrabbade sträckan.

Sorgen efter en älskad son, bror och pappa är tung i värmländska Deje i Forshaga kommun. Robins Bjelvs mamma Susanne Bjelv, 53, säger att familjen ”lägger en del av den energi de har kvar” för att försöka förhindra att en liknande olycka inträffar igen.

– Mina andra barn och barnbarn är ute och åker på vägarna och jag är totalt livrädd att det ska hända något, säger Susanne Bjelv.

För drygt två månader sedan, den 3 december 2018, var Robin på väg hem till Deje från jobbet i Karlstad, där han arbetade som elevassistent för barn med särskilda behov.

Han körde som vanligt längs riksväg 62 där det rör sig mycket vilt och där det inträffat många olyckor.

Det regnade och var mörkt, och när han hade omkring fem minuter kvar till sitt hus inträffade katastrofen.

– Vi tror att älgen stod vid vägen och att han inte såg den. Älgarna går gärna ut och slickar på saltet på vägen. Han körde på älgen som slängdes upp på taket. Robin gick bort omedelbart, säger Susanne Bjelv.

 

LÄS MER: Man död i olycka – krockade med älg

 

Mamma Susanne om sorgen

Hon hade just kommit hem från jobbet och satt och tittade på tv med maken. Telefonen ringde, men de antog att det var en försäljare och klickade bort samtalet.

– Då fick vi ett sms från en av Robins vänner som var orolig eftersom Robin inte svarat på telefon. Robin skickade alltid, oavsett när man ringde eller hur upptagen han än var, meddelande att han skulle ringa upp igen. Och så hade vännerna sett på nätet att det var en olycka på 62:an, berättar Susanne Bjelv.

Snart knackade det på dörren och utanför stod två poliser.

– Jag förstod direkt varför de kom. Sedan minns jag inget mer. Det är helt svart. Jag bröt ihop, säger Susanne.

Hon berättar också att Robin, genom trådlös uppkoppling via Bluetooth, pratat med en av sina bästa vänner när olyckan inträffade.

– Han hörde hur Robin skrek till och sedan var det bara tyst.

Susanne Bjelv berättar om sorgen efter sonen Robin: ”Det blev helt svart. Jag bröt ihop”. Foto: Privat

Familjens kamp för trafiksäkerhet 

Susanne Bjelv säger att hon är evigt tacksam för att inte Robins treåriga dotter fanns med i bilen. Hon bodde hos sin mamma den aktuella veckan.

– Det var inte hans vecka. Tack gode Gud att vi har henne kvar. Vi har halva Robin kvar. Hon var hans allt. När de var tillsammans ägnade han sig åt henne fullt ut. Han var den absolut bästa pappan, säger Susanne och berättar att flickan ringde sin farmor och farfar dagen efter för att kolla så att de båda fanns kvar som vanligt.

– Hon sa: ”Jag har en död pappa. Jag vill ha en levande pappa”.

Susanne Bjelv berättar att sonen hade många vänner som också sörjer.

– Han hade tid för precis alla. Han var en person som alltid hade ett stort leende på läpparna. Det var som om han hade 48 timmar på ett dygn. Många har sagt till mig att hela samhället sörjer Robin. Jag är benägen att förstå att det är så, säger hon.

Olycksplatsen på riksväg 62 mellan Deje och Karlstad, där Robin Bjelv miste livet i en älgkrasch. Foto: Privat

Robins familj kämpar nu för att Trafikverket ska sättas upp viltstängsel på den olycksdrabbade vägsträckan. Bland annat har Robins syster Caroline Bjelv gjort inlägg i Facebook-gruppen ”Trafikvarningar Värmland” där hon uppmanar andra att kontakta Trafikverket.

– När de gjorde den nya vägen, 62:an, drogs den rakt genom ett skogsområde med mycket vilt. Det har varit väldigt många olyckor. Nu springer älgarna över vägen på många ställen, säger Susanne Bjelv.

Viltolyckorna har ökat

Nya Wermlands-Tidningen har rapporterat att statistik från Nationella viltolycksrådet visar att antalet viltolyckor i Värmland blivit allt fler under de senaste fem åren. Under 2018 inträffade 3 769 olyckor, vilket är 1 000 fler än för fem år sedan, skriver tidningen.

Aftonbladet, som också skrivit om Robin Bjelv, uppger att det de senaste tre åren inträffat mellan 70 och 95 viltolyckor per år på sträckan mellan Deje och Karlstad som är tre mil.

– Det enda som hänt hittills är att man satt upp en skylt med ny rekommenderat hastighet på 70 kilometer i timmen i stället för 90, förklarar Susanne och tillägger:

– Vi som bor här och vet vad som hänt kör alla sakta och försiktigt. De som kör om och kör fortare är de som är på väg till fjällen, Branäs och Trysil. Det har ingen aning.

”800 mil viltstängsel i landet”

Anders Sjölund är nationell samordnare för naturfrågor vid Trafikverket.

– Vi har satt upp 800 mil viltstängsel i landet men olyckstalet fortsätter att öka. Stängsel kan vara en del av lösningen, men stället flyttar de olyckorna till platserna där stängslen upphör, säger han och tillägger:

– Sätter vi upp stängsel måste vi också fundera var djuren ska gå över. På större vägar kan det handla om över- eller undergångar. Men där det inte är så våldsamt mycket trafik kan det bli tal om öppningar i stängslet där vi har en viltvarningsteknik med signaler som varnar när djuren är på väg över vägen.

Robin Bjelv gick bort 29 år gammal i en våldsam viltolycka i december 2018. Foto: Privat

Sjölund förklarar att ett utökat viltskydd för bilister är på gång. 

– Regeringen beslutade i somras om en ny nationell transportplan och där fick vi medel för att åtgärda dem här problematiken. Men det är så oerhört många olyckor så vi klarar inte att åtgärda alla ställen på en gång. Det är 75 000 olyckor per år i landet, säger han.

En ständig rädsla

Susanne Bjelv lever med en ständig rädsla för viltolyckor. 

– Jag vill inte att folk ska tycka synd om oss. Men jag vill inte att det ska hända igen.

Själv kör hon inte längre bil på riksväg 62. Hon säger att hon mest bara åker till affären som ligger någon kilometer bort från hemmet. Annars är det maken som får köra.

– Jag kör inte till Karlstad längre. Det går inte. Och vi åker ingenstans när det är mörkt om vi inte absolut måste, säger hon.