Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Robin, 29, var på väg hem – dog i älgkrasch

Så bör du agera vid en trafikolycka.
Robin Bjelv, 29, dog i en krock med en älg i december 2018. Foto: PRIVAT

Robin Bjelv, 29, körde hem från jobbet när en älg dök upp på vägen – kraschen blev svår och Robin omkom.

Snart skulle Robin ha fyllt 30 och då anordnas en familjdag med aktiviteter till hans minne.

– Det har varit ett jättejobb men det har gett oss väldigt mycket positiv energi, säger Robins mamma Susanne Bjelv.

Det var i december förra året som Robin Bjelv var på väg hem till Deje, i Värmlands kommun från jobbet i Karlstad. En älg uppenbarade sig på vägen och kraschen blev våldsam.

Robin avled direkt och lämnade ett helt samhälle i sorg.

– Han hade tid för precis alla. Han var en person som alltid hade ett stort leende på läpparna. Det var som om han hade 48 timmar på ett dygn. Många har sagt till mig att hela samhället sörjer Robin. Jag är benägen att förstå att det är så, berättade Susanne Bjelv en tid efter olyckan.

Robin var under sitt liv mycket aktiv i fotbollsföreningar, både som tränare men också som spelare. Efter olyckan tog hans vänner initiativ till att spela en minnesmatch i hans ära men bestämde sig för att vänta lite tills den första sorgen hunnit lägga sig lite. 

– Vi i familjen fick höra om detta för ett tag sedan och hade sedan i vintras pratat om att själva göra någonting. Han skulle fyllt 30 i september och vi sa att vi måste göra någonting så att man inte bara går och räknar ner och det blir jobbigt och svart igen, säger Susanne.

Susanne Bjelv har ägnat sommaren till att hitta sponsorer till familjedagen i Robins minne. Foto: PRIVAT / PRIVAT

Samarbete mellan vänner och familjen

Tillsammans med vännerna bestämde sig familjen för att anordna en familjedag med aktiviteter. De har sedan dess jagat sponsorer och aktiviteter och nu är allt inbokat.

– Den 24 augusti blir det. Det blir allt från ponnyridning, mat, lotteri och tipspromenad. Men vi har också försökt att knyta ihop säcken med ett säkerhetstänk och har bjudit in både Trafikverket och sjöräddningen som ska prata om vad man gör vid en olycksplats och visa hjärt- och lungräddning, säger hon.

Både polis, ambulans och räddningstjänsten är också inbokade att delta under dagen som avslutas med en minnesmatch.

Robin var aktiv fotbollsklubbarna Deje IK och Olsäters SK och de kommer under dagen spela en minnesmatch i Robins ära.

– Sen har vi startat upp ett minneskonto i hans namn och alla intäkter från dagen kommer gå dit. Kontot är kopplat till Deje IK:s minnesfond och tanken är att de ska gå till barn och ungdomsaktiviteter. Även enskilda ska kunna söka pengar där. Är det en familj som inte har det så bra ställt så kan det ju hänga på ett par fotbollskor, säger Susanne.

Olycksplatsen på riksväg 62 mellan Deje och Karlstad, där Robin Bjelv miste livet i en älgkrasch. Foto: PRIVAT

Susanne: ”En förälders värsta mardröm”

Hon berättar att Robin själv jobbat mycket med barn och att detta kändes som ett fint sätt att kunna hjälpa till.

– Han arbetade mycket med barn, både som fotbollstränare och har jobbat på förskola. Han var en väldigt social person och föräldrar till barn på förskolan har hört av sig och berättat att han alltid tog sig tid att prata när de hämtade upp barnen. Folk har redan börjat swisha in pengar på kontot dessutom och det känns ju jätteroligt.

Lite mer än ett halvår har gått sedan Robin miste livet i viltolyckan och Susanne berättar att folks fina ord och berättelser har varit en tröst.

– Det har varit väldigt många som har hört av sig och sådant skänker också lite styrka på något vis. Det är jobbigt och man måste kämpa och försöka ta ett steg i taget tillbaka till vardagen. Det som hände är ju en förälders värsta mardöm och det finns stunder när man fortfarande bara bryter ihop. Men jobbet med detta har gett väldigt mycket positiv energi, säger hon.