Robin, 26, satte stopp för apotekstjuvarna

Fyra personer höll på att stjäla produkter från apoteket i Kil. Då rykte Robin Svensson, 26, ut och fick stopp på tjuvarna.
Foto: Privat
Personalen på apoteket var tacksamma över hjälpen. "De var jätteglada så det var kul", säger Robin.
Foto: Christer Wahlgren

KIL. Fyra personer höll på att stjäla produkter från apoteket i Kil. Då ryckte Robin Svensson, 26, ut och fick stopp på tjuvarna.

– Självklart kan det bli komplikationer. Jag hade kanske blivit misshandlad men jag tar hellre det än att veta att jag inte ställde upp och gjorde något, säger hjälten.

På onsdagsförmiddagen var Robin Svensson på väg hem efter att ha träffat en kompis. På vägen hem passerade han ett apotek och där utspelade det sig något som fångade hans uppmärksamhet.

– Jag såg två personer stå utanför apoteket. De verkade spana på något, eller hålla utkik. De stod och tittade åt olika håll, säger Robin Svensson.

Robin tyckte att det verkade suspekt och vände bilen, åkte tillbaka och stannade precis utanför apoteket och kikade in i butiken.

– Jag såg att det fanns ytterligare två personer inne i apoteket. Jag ser när de stoppar varor under kjolen på den här kvinnan.

Robin konstaterar att det var totalt tre män och en kvinna som uppförde sig misstänksamt. Han bestämde sig för att kolla vad som pågick.

– Jag gick in och ifrågasatte vad de höll på med. Mannen brusade upp och frågade vad jag ville och om jag var polis. Jag sa "nej, jag är ingen polis. Jag har något som heter civilkurage. Det är tyvärr inget yrke men det är nästan som det skulle vara det".

Fyra mot en

Paret reagerade över Robins agerande

– Mannen brusade upp väldigt och det blev lite gruff där inne så männen som stod utanför och höll utkik kom också in. Då stod de fyra stycken där inne.

Samtidigt som detta utspelade sig i en del av apoteket var personalen upptagna med andra kunder och såg inte vad som hände. Men Robin kallade på dem. En kvinna släppte det hon höll på med och kom fram till Robin och de fyra misstänkta personerna. Hon kunde konstatera att det var massa saker som var borta vid den monter de plockat varor från.

De misstänkta fortsatte visa sina känslor över att ha blivit påkomna.

– Männen stod och skrek och pratade jättehögt. De var jättearga, berättar Robin,

Kvinnan ska då ha plockat fram en burk och sagt att hon skulle betala för den. Kvinnan från personalen påpekade att det var mer som fattades. Kvinnan valde då att gå ut ur butiken och lämnade kvar produkten.

Hotades av tjuvarna

Samtidigt blev Robin hotad.

– De sa att det inte alls var några problem att hitta mig. De tyckte inte att jag hade att göra med det de höll på med. Det var deras grej.

Trots det var han aldrig rädd.

– Asså... Nej. Jag hade nog mått dåligt om jag inte hade gjort något och vetat att jag i alla fall kunde säga till. Ofta är det ingen som vågar säga till, eller vill säga till för man tänker att det blir problem. Jag tycker att man ska stå upp och säga ifrån - rätt ska vara rätt. Det minsta man kan göra är att säga till. Självklart kan det bli komplikationer. Jag hade kanske blivit misshandlad men jag tar hellre det än att veta att jag inte ställde upp och gjorde något.

Och personalen på apoteket var tacksamma över hjälpen.

– De var jätteglada så det var kul.

NWT som var först med att rapportera om Robins hjälteinsats har pratat med polisen om det inträffade.

– I det här fallet: jättebra, säger polisens presstalesman Stefan Wickberg till tidningen.

"Använd ögon och öron"

Han är dock kritisk till civilkurage i vissa fall.

– Rent allmänt kan man säga att vi ser prov på fantastiskt civilkurage inemellan, men ibland önskar vi också mer civilkurage – så det är blandade karameller, säger han till tidningen.

Stefan Wickberg säger till NWT att man måste tänka på risken man utsätter sig för. Ibland är inte ett fysiskt agerande det viktigaste.

– Bara genom att använda ögon och öron kan man ta sig otroligt långt, det kan lösa hela brott många gånger, säger Stefan Wickberg till NWT.