Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Robert Hannah etta i oenigt Liberalerna

”Den fråga som faktiskt vara den riktigt stora frågan för Liberalerna under lång tid”.
Robert Hannah är riksdagsledamot för Liberalerna och partiets migrations- och integrationspolitiske talesperson.
Foto: Magnus Fröderberg
Helene Odenjung (L) annonserade sent sin kandidatur till riksdagen.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Under lördagen stod det klart att Robert Hannah vann kampen om förstaplatsen på Liberalerna Göteborgs valsedel till riksdagen.

Marginalen på två röster vittnar om partiets splittring kring regeringsfrågan – där Hannah och tvåan Helen Odenjung står på olika sidor i frågan om att samarbeta med SD.

– Den splittring som media försökt måla upp... ja, vi har haft olika åsikter, men det har andra partier också, säger Hannah. 

Efter Liberalernas rådgivande provval i oktober såg Helene Odenjung ut att gå mot skräll i valet till riksdagslistan. Med 121 röster mot Robert Hannahs 90 verkade förstaplatsen bli hennes, men i voteringarna på lördagsförmiddagen blev resultatet annorlunda – och extremt jämt. 

Riksdagsledamoten Robert Hannah vann med 67 röster mot Odenjung, tidigare gruppledare i Göteborg, som med sina 65 hamnar tvåa på riksdagslistan.

Ett resultat som talar för de splittringar som funnits inom partiet under lång tid. I våras, då ledamöterna i Liberalernas partiråd röstade om Nyamko Sabunis regeringslinje, röstade 31 av 90 mot den vinnande linjen – att partiet ska kunna samarbeta med Sverigedemokraterna.

”Inte konstigt med olika åsikter”

Medan Odenjung är en uttalad kritiker till den linjen, har Robert Hannah uttryckt sitt stöd för L-ledaren.

– Vi är två politiker som båda syns och hörs väldigt mycket, det är inte konstigt att medlemmarna har olika åsikter om den som är absolut bäst på att föra partiets röst. Det är fullt naturligt i en demokrati, säger Robert Hannah och fortsätter:

– Jag tror inte på det här att försöka skapa någon skiftning och att vi står emot varandra. Vi vill båda ha en borgerlig, liberal regering.

Hannah anser att SD ”eventuellt kommer behövas” för att få stöd för de borgerliga partiernas regeringsalternativ, och välkomnar samtidigt Centerpartiet.

Under spärren i senaste undersökningen

Splittringarna pratar han ogärna om. 

– Alla vi som kandiderar på Liberalernas lista vill göra ett kanonval, vi vill ha så många riksdagsplatser som möjligt och försvara de två vi (Liberalerna Göteborg, reds. anm.) har i dag.

I SCB:s senaste partisympatiundersökning från november hamnade Liberalerna på 2,5 procent. Väljarna man har förlorat behöver man hämta hem igen, säger Robert Hannah.

– Nu gäller det för oss att övertala väljare, dessutom har liberalerna en tradition av att byta väljare mellan val. Det enda vi kan göra nu är att hämta hem fler väljare.

SE OCKSÅ: 

Nyamko Sabuni (L) om att partiet måste vara lyhörda för att bilda regering