Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Risk för våg av konkurser

BERTS ÖDESTRAND. Robin Beach var en av de attraktioner i "Fame World" som väntades bli en succé. Bert Karlsson poserar glatt tillsammans med två av sina anställda på bilden till vänster. Nu gapar solstolarna tomma. De besökare som Bert Karlsson och hans kompanjoner hade hoppats på uteblev. Det är en av förklaringarna till att det nu fattas 23 miljoner kronor.
SKARA. Solstolarna i "Fame World" står tomma.
Risken för en våg av konkurser får ilskan att växa bland traktens småföretagare.
- Om inte Bert betalar är han körd i Skara, säger en av dem.
Den ekonomiska krisen i Ancim AB, som driver "Fame World" utanför Skara, slår hårt mot fordringsägarna och deras underleverantörer, som i många fall är småföretagare. En anhörig till en företagsägare skriver till GT att hon och hennes familj har fått "dödsstöten".

Varit en riktig lekstuga

En annan företagare tycker att de tre delägarna i Ancim AB ska betala skulderna med privata pengar för att - om möjligt - rädda sina anseenden. - Annars kan de inte vara kvar här i trakten. Ancim AB har varit en riktig lekstuga. Bert Karlsson menar dock att var och en som ger sig in i en affär har ett eget ansvar för riskerna. - Mina egna pengar har jag gett upp för länge sen. Jag är själv den största förloraren, säger skivbolagsdirektören.

Ingen tröst

Men det tröstar inte företaget Skarab, som har en fordran på fem miljoner kronor mot Ancim AB. - Läget är allvarligt. Skarab kräver konkret information från Ancim om vad de tänker göra. Man måste tjata på dem, säger Skarabs advokat Mats Berter. Och innan pengarna från Ancim AB kommer kan inte Skarab betala sina underleverantörer. I går berättade GT att familjeföretaget Skärvs snickerifabrik AB tvingats att ansöka om konkurs, på grund av krisen i "Fame World". - Det lär bli fler sådana fall, säger advokat Mats Berter. Uppgifter om att Ancim AB vill göra upp om att betala bara en fjärdedel av skulderna cirkulerar bland fordringsägarna.

"Ett slag i ansiktet på oss"

- Det är ett slag i ansiktet på oss. Vi ska inte betala deras förluster, säger en företagare. Solstolarna på Robin Beach står tomma. Men Eva Bohman som ansvarar för den konstgjorda stranden hoppas att besökarsiffrorna kommer att stiga och ge klirr i kassan i "Fame World". - Det tror hela huset på, säger hon.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!