Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen var på plats under SVT:s debatt

Joakim Lamotte om hotbilden – dök upp i SVT i skyddsväst.
Poliser patrullerar i Trollhättan under kvällen. Foto: ROBERT BETZEHAG/RESCUE PHOTO
Polisen har även hästpatruller på plats. Foto: ROBERT BETZEHAG / RESCUE PHOTO
Polis på plats i Trollhättan på onsdagskvällen.Foto: LINNEA LUNDSTRÖM
Kulturhuset Kronan håller stängt under onsdagskvällen då det finns risk för ordningsstörningar.Foto: HENRIK JANSSON
Polisen ska vara på plats i Trollhättan under kvällen.Foto: ALEX LJUNGDAHL

På onsdagskvällen sände SVT sitt nya debattprogram från Trollhättan. 

Då hade kulturhuset Kronan i Kronogården stängts – och polisen hade extra kommendering på platsen. 

”Tisdagens bedömning, efter avstämning med polisen, är att det finns risker för ordningsstörningar”, uppgav Trollhättans stad på sin hemsida.

SVT:s nya debattprogram ”Sverige möts” hade på premiär klockan 20 på onsdagskvällen.

Premiäravsnittet hade temat ”integration och segregation” och tanken var att programmet skulle ha sänts från biblioteket i Kronogården i Trollhättan.

Men i förra veckan ändrade plötsligt Trollhättans stad sitt beslut.

Programmet fick i stället sändas från Kulturskolan N3 i en annan del av staden.

Stängde Kronan ändå

Trots flytten höll kulturhuset Kronan i Kronogården på onsdagskvällen stängt från klockan 19, meddelade kommunen på sin hemsida.

”Tisdagens bedömning, efter avstämning med polisen, är att det finns risker för ordningsstörningar i anslutning till Kronan som riskerar att påverka tryggheten för de barn, unga och vuxna som skulle befinna sig i lokalerna för olika arrangemang och aktiviteter inom våra verksamheter”, skriver de.

”Kultur och fritid har därför valt att för säkerhets skull ställa in dessa verksamheter från och med kl 19.00 i kväll. Personal kommer att finnas på plats för att möta hyresgäster eller andra besökare som inte nåtts av informationen eller har frågor.”

Kronan stängs från klockan 19.Foto: HENRIK JANSSON

Vid ungefär samma tidpunkt var journalisten och opinionsbildaren Joakim Lamotte, 41, besöka just Kronogården för att sända live på Facebook. 

Sedan tidigare är han också inbjuden som debattör till SVT:s program.

”I går skrev jag att jag kommer återvända till Kronogården på onsdag, och jag håller alltid mina löften. Kommunen kanske kan stoppa SVT från att rapportera, men de kommer inte kunna stoppa mig”, skrev han i ett Facebookinlägg, innan han sände en stund från Kronogården. 

Var där även i december

Joakim Lamotte var så sent som i december i fjol på plats i stadsdelen, också det för att sända live på sin Facebook-sida efter att det några dagar tidigare rått upploppsstämning i Kronogården med stenkastning mot blåljuspersonal och fordon som sattes i brand. Något som GT rapporterade om ett par dagar tidigare.  

Ett stort antal personer samlades kring Joakim Lamotte och i livesändningen syntes hur han bestals på delar av sin utrustning.

Efteråt berättade han i en intervju med Kvartal att han också fick ta emot en del smällar i tumultet.

– Jag kände ju av det dagen efter, men det kändes väl inte värre än efter ett vanligt träningspass egentligen. Men de försökte i alla fall komma åt mig. Det var några poliser där, men de var ju i helt numerärt underläge, sa han till tidningen. 

Under onsdagens SVT-debatt medverkar Lamotte upp iförd skyddsväst, vilket SVT:s Belinda Olsson frågar om anledningen till:

– Jag kom precis från Kronogården och det är en den hotbild jag lever med.  

Joakim Lamotte under SVT-debatten iförd skyddsväst. Foto: Skärmdump / SVT

Inga incidenter under kvällen

Polis fanns under kvällen även på plats i Trollhättan i trygghetsskapande syfte, såväl i Kronogården som vid SVT-debatten.

”Syftet är dels att skydda den grundlagsstadgade rätten att uttrycka sina åsikter, dels att trygga ordning och säkerhet i samband med eventuella opinionsyttringar vid en planerad tv-debatt och ett torgmöte samt besök av politiker”, skrev polisen inför kvällen på sin hemsida.

Övriga debattörer i SVT:s program var bland andra Nyamko Sabuni, partiledare för Liberalerna och Linda Westerlund Snecker, rättspolitisk talesperson för Vänsterpartiet. 

Vid 21.20-tiden meddelade polisen att insatsen avslutats i Kronogården samt på N3. Bedömningen från polisens sida var att debatter, torgmöte samt politikerbesök skulle genomföras utan allvarligare ordningsstörningar. 

Inga ordningsstörningar har inrapporterats. 

Sabuni: Utred barn

I SVT-debatten sa Sabuni att polisen måste utreda och fastställa vad som har hänt – även när det är unga förbrytare. 

– Man missar de här barnen, som är 10 år gamla till och med, och som begår brott. Polisen tar dem, lämnar över dem till socialtjänsten och kvällen efter är de ute och utnyttjas av kriminella gäng. 

Linda Westerlund Snecker, V, höll inte med om att polisen ska kunna utreda barn. 

– Man satsar hellre på att sänka skatten för de rika i stället för att få till en fungerande socialtjänst som ser till att det sker brott i sådan här ung ålder överhuvudtaget. 

– Ett barn ska få hjälp redan på BVC, sa Linda Westerlund Snecker.

 – Socialtjänsten gör sitt jobb, men socialtjänsten kan inte utreda brott, svarade Sabuni som vill att barn ska kunna tvångsomhändertas. 

Expressen har sökt Joakim Lamotte.