Risk för ökad smitta till skolstarten: ”Orosfaktor”

Minst 11 nya varianter av coronaviruset har nu upptäckts. Enligt vaccinforskaren Ali Mirazimi tyder mycket på att Deltavarianten kommer ta över.
Smittskyddsläkare Anna Skogstam i Region Värmland.
Foto: Oyvind Lund / Region Värmland
Smittskyddsläkaren i Värmland befarar att coronasmittan ökar igen när skolorna startar.
Foto: Thomas Karlsson / DN TT NYHETSBYRÅN

När skolorna drar i gång efter sommarlovet om knappt tre veckor finns det en risk att smittan av covid-19 ökar igen, befarar smittskyddsläkare Anna Skogstam i region Värmland.

– Det är klart att det är en orosfaktor, säger hon till Värmlands Folkblad.

Anna Skogstam befarar att smittspridningen kan komma att öka allmänt i samhället när skolorna drar i gång och många kommer tillbaka efter semestern. 

– Det kommer nog att bli en uppgång när man börjar träffas igen. Det är klart att det är en orosfaktor då vi vet att gymnasieungdomarna inte kan bli vaccinerade till fullo – alltså hinna få två doser vaccin – innan skolstarten börjar, säger hon till tidningen. 

Enligt Anna Skogstam krävs det att skolledningarna nu fortsätter med sitt arbete med att försöka minska smittriskerna i skolan. Region Värmland kommer kunna erbjuda gymnasieungdomarna i länet enligt nationella rekommendationer, berättar Anna Skogstam.

Ser redan en ökning

Redan nu innan skolstarten går det att se en ökning inom vissa åldersgrupper i regionen, vilket tros bero på att resandet tagit fart igen och att fler ses i större sammankomster, menar Anna Skogstam. Men på det stora hela är det ett klart förbättrat läge jämfört med i början av sommaren, säger smittskyddsläkaren.

– Jag hoppas att det fortsätter så – så att inte den här platån vi är i nu är ett tecken på att det börjar öka igen. I samband med att vi reser till andra länder och umgås.

Anna Skogstam uppmanar till försiktighet och att man ska fortsätta följa rekommendationerna om att hålla avstånd och tänka på att begränsa sitt umgänge, framför allt inomhus. Hon tror inte att det kommer att bli en fjärde våg men att vi kommer få se klustersmitta i främst skolmiljöer bland ovaccinerade ungdomar framöver.

Tegnell: Viktigt att många vaccineras innan hösten

Lägre vaccinationstakt bland unga – risk för smittspridning i höst

Pandemins effekter märks på campingen i Strömstad

I norra Bohuslän är turismen den viktigaste inkomstkällan. När Norge stängde gränsen var det katastrof för hotell, vandrarhem och campingar i Strömstad.