Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ringmasken som kan förstöra kräftkalaset

Det finns risk för att du sätter kräftan i halsen när du går på kräftkalas och käkar kräftor från Vättern. Men masken som finns på vissa av kräftorna är helt ofarlig för människor. Foto: Linn Karlsson
Den lilla ringmasken är bara mellan tre och sex millimeter lång. Men de kan vara tio-tjugo stycken på bara en kräfta. Foto: Länsstyrelsen i Jönköpings län

Ska du äta kräftor från Vättern gäller det att kolla extra noga.

För med de små röda godbitarna finns också risken att det hänger med ett gäng maskar.

– De är inte på något sätt farliga för människan, säger fiskeribiolog Karl-Magnus Johansson vid länsstyrelsen i Jönköpings län.

De små maskarna upptäcktes för flera år sedan och de brukar upptäckas varje år när folk undrar vad det är som sitter på kräftorna i samband med kräftfiskestarten i augusti.

Det är inte bara i Vättern den lilla ringmasken, som tillhör familjen Branchiobdella, finns utan länsstyrelsen i Jönköping har fått rapporter om den i flera olika sjöar.

Igel och daggmask

Den lilla masken är mellan tre till sex millimeter lång och den ser ut som en blandning mellan igel och daggmask. Den sätter sig fast med en liten sugfot på kräftans skal.

– De lever ju inte av kräftan utan de utnyttjar bara kräftan utan att skada den och kräftan får inte ut någonting av att de finns där heller, säger Karl-Magnus Johansson. De är inte på något sätt farliga för människan.

Även om man skulle få levande maskar i sig är det inget som händer, de dör ju och släpper när man kokar kräftorna.

– Det kan vara mellan tio till 20 stycken på en kräfta, säger Karl-Magnus Johansson. Men det är inte alla som har dem. De uppträder ofta lite epidemiskt, under kortare perioder kan det vara väldigt mycket. Sen försvinner de.

Oaptitligt

Vissa år förekommer Branchiobdella inte alls och man vet inte varför det är så.

– Maskarna finns naturligt så det är inget konstigt egentligen, säger Karl-Magnus Johansson. Men folk reagerar på att det ser rätt oaptitligt ut.

Många tror att finns masken på utsidan så finns den även på insidan. Men man kan vara helt lugn för de finns inte inne i kräftans kött eller det man äter, uppger länsstyrelsen i Jönköpings län.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!