Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ringhals reaktor 2 stänger efter 44 år

Ringhals 2 stängs.
Ringhals reaktor 2 stänger för gott på måndagen.
Foto: ADAM IHSE / TT
Björn Linde, vd på Ringhals.
Foto: Johanna Waak

På årets näst sista dag stänger Ringhals reaktor 2 ner – efter 44 år.  

Ett affärsmässigt beslut, menar statliga ägaren Vattenfall.

– Det känns lite vemodigt, men jag är också stolt. Det är mer stolthet än vemod, säger Björn Linde, vd på Ringhals och Forsmark.

Vattenfall har kallat till en pressträff som ska starta klockan 09 på måndagsmorgonen med anledning av att reaktor 2 på Ringhals i Varberg nu stängs ner för gott efter att ha varit aktiv i 44 år. 

– Det har varit en del svårigheter på Ringhals men vi har tagit oss igenom det med fantasisk personal som knutit näven. Vi har producerat på ett fantastiskt bra sätt, säger Björn Linde, vd på Ringhals och Forsmark.

Han säger också att det känns speciellt och lite vemodigt att reaktor 2 nu har tagits ur drift. 

– Det känns lite vemodigt, men jag är också stolt. Det är mer stolthet än vemod. 

Roger Olsson, processoperatör på Ringhals 2.
Foto: Johanna Waak

Roger Olsson, som är processoperatör på Ringhals 2, säger också han att det känns vemodigt. 

– Det känns ju lite vemodigt naturligtvis, det gör det. Men nu får vi ta nya tag och sikta in oss på rivningsprocessen, säger han och fortsätter:

– Vi är ju så tighta kolleger, vi jobbar intensivt ihop och nu kommer många att få andra arbetsuppgifter, gruppen splittras. 

Roger Olssons pappa var en av dem som byggde upp Ringhals en gång i tiden, berättar han.

– Många har ju föräldrar som har jobbat här. Det blir som att cirkeln sluts, pappa har byggt upp och jag kommer vara med och riva ner, säger han.  

Stängs ner av affärsmässiga skäl

Statligt ägda Vattenfall är majoritetsägare av Ringhals och driver kärnkraftverket. Vattenfall har uppgett affärsmässiga skäl som anledning till att stänga ner de båda reaktorerna.

– Vattenfall har som företag ett ansvar för att fatta affärsmässiga beslut. I det här fallet ligger vår affärsmässiga bedömning fast om att stänga Ringhals 1 och 2. De marknadsmässiga förutsättningarna finns inte, har Magnus Kryssare, pressekreterare på Vattenfall, tidigare sagt.

Under 2020 ska reaktor 1 också avvecklas.

Planen var att de skulle vara i drift fram till 2025 respektive 2026.

Processen att helt stänga ner reaktorn och forsla bort bränslet beräknas ta ett par år, enligt Björn Linde, vd på Ringhals. 

– För reaktor 3 och 4 har vi långsiktiga planer där vi kommer kunna driva vidare på ett säkert och bra sätt fram till 2040-talet. 

Kärnkraftens historia i Sverige

Den första reaktorn i Sverige var Reaktor 1, som togs i bruk juli 1954. Det låg insprängt i berget under KTH-området i Stockholm och användes endast för forskning.

Sveriges första större kommersiella reaktor var Oskarshamn 1, som togs i drift 1972. Tre år senare, 1975, togs även reaktorer på Ringhals och Barsebäck i bruk. År 1980 började även Forsmark kärnkraftverk producera el.

Efter en olycka i kärnkraftverket på Three Mile Island i Pennsylvania 1979 påverkades inställningen till kärnkraftverk i Sverige. År 1980 arrangerades en folkomröstning i Sverige om kärnkraftverkens framtid. Det ledde till ett beslut om att successivt avveckla kärnkraftverken i Sverige.

År 2005 stängdes de båda reaktorerna på Barsebäck kärnkraftverk ner. Även Oskarshamn har fått avveckla två av tre reaktorer (2013 och 2017). Och nu är det alltså Ringhals tur att avveckla Ringhals 1 och Ringhals 2.

I dagsläget finns det åtta kärnreaktorer fördelade på tre anläggningar i Sverige. År 2017 kom ungefär 40 procent av elproduktionen i landet från kärnkraftverken.

Dagens kärnkraftverk i Sverige:

Ringhals:

Ringhals 1 (driftstart 1976)

Ringhals 2 (driftstart 1975)

Ringhals 3 (driftstart 1981)

Ringhals 4 (driftstart 1983)

Forsmark:

Forsmark 1 (driftstart 1980)

Forsmark 2 (driftstart 1981)

Forsmark 3 (driftstart 1985)

Oskarshamn

Oskarshamn 3 (driftstart 1985)

Ringhals 2 stänger ner – det här händer nu:

Projektledaren för avvecklingen förklarar.