Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larmet från polisen: 5000 gängkriminella

Linda Staaf, chef över underrätelseenheten på polisens nationella avdelning och rikspolischefen Dan Eliasson under en presskonferens där man presenterade den nya rapporten om utsatta områden.
Totalt klassar nu polisen 61 bostadsområden som utsatta
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Antalet bostadsområden som polisen klassar som särskilt utsatta i Sverige har ökat från 15 till 23.

Rikspolischef Dan Eliasson vädjar nu till samhället om hjälp för att vända på utvecklingen.

– Det är ett akut läge, säger han.

I Sverige finns det nu 61 bostadsområden som klassas som utsatta – 23 av dem anses vara särskilt utsatta, mot tidigare 15.

Det presenterar polisen i en ny rapport och på onsdagsförmiddagen hölls en presskonferens i polishuset i Göteborg med rikspolischefen Dan Eliasson. Under den berättade polisen att det verkar omkring 5 000 kriminella, uppdelade i 200 olika nätverk, i de aktuella områdena.


LÄS MER: Hemliga listan avslöjar 23 särskilt utsatta områden


– Antalet utsatta områden har blivit fler. Det beror delvis på att vi redovisar på annat sätt. På något område har det kanske blivit sämre, på något bättre även fast det inte syns i statistiken, säger rikspolischefen Dan Eliasson på presskonferensen.

Han hoppas få hjälp också från övriga samhället.

– Andra samhällsaktörer, hjälp oss, hjälp oss, säger han.

Rikspolischefen: "Vi behöver hjälp"

De särskilt utsatta områdena finns framför allt i de tre storstäderna, men även i Uppsala, Örebro, Växjö, Borås, Linköping och Landskrona.

– Det här är den underrättelseinformation vi har och den säger att stundtals är läget akut. Det finns stunder på dagarna där det är lugnt och fint och tryggt och hur bra som helst och så finns det stunder då gängen dominerar och de enskilda inte vågar samarbeta med polisen. Det är ett akut läge. Det måste vändas, säger Dan Eliasson.


LÄS MER: Dan Eliasson bryter tystnaden om krisen


Hur har det kunnat bli så här?

– De flesta som har följt samhällsutvecklingen känner väl igen många av de namnen på orter som finns på den här listan. Det är 20-30 års felaktig utveckling som blivit så pass allvarlig att den till och med är akut på sina håll. Det kräver omfattande samhällsinsatser. För mig är det jätteviktigt att säga att polisen måste göra sitt. Men att förbättra resultaten i skolan, att skapa arbetstillfällen, att skapa innanförskap, det är det många andra samhällsaktörer som måste hjälpa till med. Och vi behöver hjälp.


Det här är ett särskilt utsatt område

Ett särskilt utsatt område kännetecknas av en allmän obenägenhet att delta i rättsprocessen. Det kan även förekomma systematiska hot och våldhandlingar mot vittnen, målsägare eller anmälare i området.

Situationen i området innebär att det är nästintill omöjligt för polisen att fullfölja sitt uppdrag vilket kräver regelmässig anpassning av arbetssätt eller utrustning. Många gånger har det skett en normalisering vilket lett till att varken polisen eller de boende reflekterar över det avvikande läget i området.

Källa: Polisen

Dan Eliassons vädjan till invånarna

Polisen ska nu ta fram handlingsplaner för de utsatta områden så att resurser dit prioriteras och enligt Dan Eliasson är det inte bara fler antal poliser som krävs.

Bland annat efterlyses också hårdare straff för vapenbrott, ökad möjlighet till kameraövervakning och möjlighet till hemlig dataavläsning.


LÄS MER: Utanförskapet inifrån – den växande klyftan 


Dan Eliasson förnekar att polisen velat mörka rapportens resultat att de särskilt utsatta områdena blivit fler.

– Vi har gjort förstärkningar i de här områdena, vi har fördjupat samarbetet och försöker uppmuntra till utökat samarbete med kommunerna, frivilligorganisationer, föräldrar på stan och religiösa samfund exempelvis, säger han.

Vad vill du som rikspolischef säga till dem som bor i de områden som ni anser är särskilt utsatta?

– Vi måste jobba tillsammans. Alla ni som vill ha trygga områden: hjälp oss, prata med oss, ställ upp och vittna. Ge oss underrättelser, då blir vi starkare. Det är tillsammans vi kan lösa det här.

Polisens lista: De särskilt utsatta områdena i Sverige

Vivalla, Örebro

Gottsunda, Uppsala

Alby, Botkyrka

Fittja, Botkyrka

Hallunda/Norsborg, Botkyrka

Husby, Stockholm

Rinkeby/Tensta, Stockholm

Ronna/Geneta/Lina, Södertälje

Araby, Växjö

Karlslund, Landskrona

Nydala/Hermosdal/Lindängen, Malmö

Rosengård söder om Amiralsgatan, Malmö

Södra Sofielund (Seved), Malmö

Bergsjön, Göteborg

Biskopsgården, Göteborg

Gårdsten, Göteborg

Hammarkullen, Göteborg

Hjällbo, Göteborg

Lövgärdet, Göteborg

Tynnered/Grevgården/Opaltorget, Västra Frölunda

Hässleholmen/Hulta, Borås

Norrby, Borås

Skäggetorp, Linköping