Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rikspolischefens svar: ”Jag reagerar med bestörtning”

Rikspolischefen kommenterar GT:s avslöjande i Tv4 Nyheterna
Anders Thornberg, intervjuad av TV4 Nyheterna, säger att han pratat med Göteborgspolisen om att se över rutiner.
Foto: HENRIK MONTGOMERY
Poliserna skriver i sin interna grupp om en muttermaskin och en tigersåg.
Foto: PRIVAT

Internutredare hos polisen kartlägger nu stöldmisstankarna mot polisen i Göteborg. 

Rikspolischefen Anders Thornberg säger till TV4 Nyheterna att han ”reagerat med ”bestörtning” på uppgifterna i GT:s avslöjande:

– Jag har också pratat med medarbetarna här i Göteborg och försäkrat mig om att de ser över rutinerna när det gäller beslagshantering. 

GT har avslöjat interna meddelanden där poliser berättar om hur de tar beslagtagna elverktyg i polishusets källare i Göteborg.

Meddelanden som de senare påstått är ”skämt”.

Flera poliser, bland annat i ledande befattningar, har också vittnat om systematiska stölder av oregistrerade beslag i lådor i polishuskällaren hos Citypolisen.

Åklagare fattade tidigare i veckan beslut om att inleda en förundersökning efter uppgifterna i GT:s reportage.

GT har avslöjat interna meddelanden där poliser berättar om hur de tar beslagtagna elverktyg i polishusets källare i Göteborg.
Foto: Privat

Rikspolischefen: ”Bestörtning”

Rikspolischefen Anders Thornberg kommenterade på onsdagen GT:s avslöjande i TV4 Nyheterna och säger då att han reagerat starkt.

– Jag reagerar alltid med bestörtning när det är sån här information. Men vi har ett väl beprövat system. Vi anmäler alltid misstankar om sånt till en åklagare, särskilda utredningsenheten, som får utreda det här och se vad som ligger bakom det. 

Rikspolischefen, på plats i Göteborg under onsdagen, säger också att han haft samtal med Göteborgspolisen om rutinerna för beslagshantering.

– Jag har också pratat med medarbetarna här i Göteborg och försäkrat mig om att de ser över rutinerna när det gäller beslagshantering.  

Kritik efter internrevision

Redan i december 2015, efter en rikstäckande internrevision, kom kritik mot beslagshanteringen inom polisen i region väst. 

Göteborgspolisen kritiserades senare för ovilja till samarbete när en avdelning inom Nationella operativa avdelningen arbetade för att komma tillrätta med problemen.

Johan Hasselmark, kommissarie och gruppchef på polisens nationella operativa avdelning, har sagt:

– Jag kan inte säga att de varit svåra att få med i alla delar, men i vissa delar har det slirat lite, om jag uttrycker mig så. Och sen handlar det om kommunikation och bristande förståelse. 

Se filmen: Här rotar polisen i godslådan