Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rikspolischefen om våldsdrabbade Nordstan

Rikspolischefen Dan Eliasson besökte Nordstan under onsdagen. Foto: HENRIK JANSSON
Dan Eliasson passade på att kommentera GT:s granskning om våldet och stölderna i Nordstan. Foto: HENRIK JANSSON

Rikspolischefen Dan Eliasson besökte på onsdagen Göteborg för att göra ett verksamhetsbesök på polishuset.

Han passade även på att besöka Nordstan – och fick då chansen att kommentera GT:s granskning om våldet, trakasserierna och stölderna i Sveriges största köpcentrum.

– Jag vet att Nordstan är en särskild utmaning som är besvärande, säger Dan Eliasson.

Rikspolischefen Dan Eliasson var under onsdagen på plats i Göteborg för att besöka lokalpolisområdet City och prata med de anställda. 

På dagordningen stod också en biltur genom Göteborg – och han passade dessutom på att besöka Nordstan för att träffa de poliser som jobbar i köpcentrumet.

GT har under vintern granskat de ökande problemen med ungdomsgäng i Nordstan sent på kvällarna. 

Våldsbrott, stölder och trakasserier

Grova våldsbrott, rån, snatterier och hot präglar bilden av köpcentrumet som polisen kallar för en "stor fritidsgård". Det handlar om ungdomar från spridda grupper, bland dem förortsungdomar och asylsökande från en rad länder, men rättsväsendet slår särskilt larm om ungdomarna från Marocko med lång bakgrund i utsatta miljöer.

 

LÄS MER: Droger och våldsbrott ny vardag i Nordstan 

 

Den ökade koncentrationen av ungdomar i köpcentrumet, som kommit med de ensamkommande flyktingbarnens intåg, har lett till stora utmaningar för polisen. Även butiksanställda har vittnat för GT hur de utsätts för sexuella trakasserier och hur kvinnor som rör sig i byggnaden blir omringade och tafsade på. 

På en pressträff fick Dan Eliasson frågan om han tagit del av GT:s granskning av ungdomsgängen och situationen i Nordstan.

Besökte uppmärksammade Nordstan

– Jag vet att Nordstan är en särskild utmaning som är besvärande.

Men hur har det kunnat bli så?

– Det ska vi nog fråga de som är kunniga på området. Varför har Nordstan utvecklats negativt på det sätt som det har gjort under många år och varför är vi där vi är nu, säger Dan Eliasson och bollade därefter vidare frågan vidare till Helene Ramsmo, kommunpolis i lokalpolisområde City, i Göteborg.

– Det är ingen nyhet att det vistas många ungdomar i Nordstan och det har varit så under många år. Problemet nu är att det är en grupp individer som vi inte har haft i Sverige tidigare, som vi inte ens kan identifiera. Där behöver vi och alla andra myndigheter utveckla en strategi och ett arbetssätt kring de här som ställer till problem och behöver hjälp, säger Helene Ramsmo.

 

LÄS MER: Kvinnornas larm inifrån Nordstan 

 

Kritiken biter inte

Under sin tid som rikspolischef har han fått klä skott för kritiken mot polisens omorganisation då polisen gått från att ha varit en uppdelad polismyndighet till att bli en samlad sådan. Men kritiken och krav på hans avgång gav Eliasson inte mycket för.

– Man måste hela tiden fundera på skälen. Om människor säger att det är så stökigt eller att omorganisationen inte är bra, då kan inte jag ta till mig av det. Det här har Sveriges riksdag beslutat om och jag blev ombedd att genomföra den. Då biter den inte alls.

 

LÄS MER: Så lever de laglösa gängen i Nordstan 

 

Polisernas låga löner är en ständigt aktuell fråga. Dan Eliasson menar att han gjort allt han kan för att höja ersättningen.

– Jag har gjort allt jag kan för att höja lönerna de senaste två åren och kommer fortsätta försöka höja den. Att det är en historiskt hög löneskuld vi har, den kan jag inte ta åt mig av heller. Tvärtom känner jag mig trygg i att jag gör mer än vad många andra myndighetschefer gör för att höja lönerna för mina anställda. 

Eliasson: "Kan göra fel"

Dan Eliasson avslutade med en liten reservation.

– Det är klart att man kan göra fel och då får man givetvis ta till sig av kritiken och fundera på om man kunde ha gjort något annorlunda. Vi är alla människor som försöker lära oss av våra misstag.