Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Riksdagstoppen: "Är så fullständigt korkat"

Anders W Jonsson, (C) ordförande i socialutskottet.
Foto: Mikael Wallerstedt

GÖTEBORG. Anders W Jonsson (C), ordförande i socialutskottet, hoppas att en ny lag ska stärka patientens ställning.

– Nu måste man gå till landstinget och böna och be för att få träffa en doktor någon annanstans. Förhoppningsvis kommer snart en ny lag som gör att patienten själv får bestämma var han eller hon vill söka vård.

Har du drabbats av felaktigheter i vården? Tipsa oss!

Enligt Anders W Jonsson är det en del av den nationella cancerstrategin att man i hela Sverige ska behandlas på samma sätt. Att man ska få chans till samma vård oavsett om man bor i Göteborg eller Uppsala.

– Vi är på väg att genomföra det redan nu. Nu är man uppe i 20 cancertyper där man har ett nationellt handlingsprogram.

När det gäller patienter med mycket ovanliga cancerformer menar socialutskottets ordförande att man inte ska sitta och pyssla med det på en massa olika ställen i landet.

– Och man tar till exempel peniscancer handlar det om 80-90 fall per år. Den cancern ska behandlas kirurgiskt och det gör man på 20 olika ställen i Sverige. Det är så fullständigt korkat att det liknar ingenting, säger han.

Om inte sjukhusen själva kan åtgärda detta kanske man tvingas stifta en lag för att koncentrera sällsynta cancerfall till en eller två ställen i Sverige.

– Det sällsynta ska göras på ett ställe i landet, det ska man inte dutta med lite här och där, säger Anders W Jonsson.