Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-politiker i buss beskjuten

En riksdagspolitiker har beskjutits i en buss i Skaraborg under helgen.

– Det är en av våra skyddspersoner som tillhör den centrala statsledningen, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säkerhetspolisen.

Polis gick under måndagskvällen ut med uppgiften att det handlar om en politiker från SD.

– Jag har försökt följa det så gott det går. Informationen är väldigt knapphändig, jag vet inte om hen har uttalat sig än. Jag känner till att det är en SD-politiker och jag vet att partiet också har varit i kontakt med hen, säger partiledare Jimmie Åkesson.

Händelsen, som polisen är mycket förtegen om, ägde rum i helgen.

– Jag kan bekräfta att det har varit en hotsituation, mer än så kan jag inte säga, säger Helena Trolläng, Regional utredningsenhetschef i region Väst.

Hotsituationen ska ha drabbat tre personer och ägt rum i Töreboda kommun, enligt Trolläng.

Färdades i buss

Radio Skaraborg var först med att berätta nyheten och har i sin sändning berättat att politikern färdades i en buss natten mellan lördag och söndag.

En personbil ska ha kört om bussen. I samband med detta ska någon i bilen ha tagit fram ett vapen och beskjutit bussen. Enligt radion skadades inte politikern eller någon annan person.

Några timmar efter att händelsen blev känd skriver pollisen på sin hemsida att det handlar om en riksdagsledamot från Sverigedemokaterna. Men tillägger:

Polisens inledande, preliminära bedömning är att det inte finns något som tyder på att händelsen har med riksdagsledamoten kandidatur att göra.”

Polisen uppger också att skotten som avlossades mot bussen inte var skarpa.

Under måndagskvällen deltog SD-ledaren Jimmie Åkesson i Aftonbladets partiledardebatt. Där berättade han för Expressen/GT:s reporter på plats att han följer ärendet. 

– Informationen är väldigt knapphändig, jag vet inte om hen har uttalat sig än. Jag känner till att det är en SD-politiker och jag vet att partiet också har varit i kontakt med hen, säger Åkesson.

Har du själv hanterat det internt?

– Inte mer än att jag har följt hur partiledningen och framförallt tjänstemannasidan i riksdagen hanterar det här. Det verkar vara under kontroll och ingen verkar vara skadad vad jag vet. Jag vet ännu inte vad som har hänt, men det är det första som jag ska ta reda på efter debatten.

Grovt olaga hot

GT har varit i kontakt med kommunchefen i Töreboda kommun som uppger att han inte känner till incidenten.

– Och det har heller inte varit något möte med någon riksdagspolitiker i Töreboda i helgen, säger Per-Ola Hedberg.

Mariestadstidningen skriver också om händelsen men har inga uppgifter om att det suttit en riksdagspolitiker i bussen.

– Polisen har hållit ett målsägandeförhör, men har i nuläget inga misstänkta för skjutningen, säger Camilla Karlsson, områdespolis i Mariestad till tidningen.

Man skriver också att händelsen inträffade på länsväg 3015 mellan Töreboda och Tidan. Polisens rubricering är grovt olaga hot. 

Inga politiska dekaler

När GT når henne hänvisar hon till sin chef.

Helena Trolläng berättar att det misstänkta brottet utreds av den vanliga polismyndigheten, Säpo har åtminstone ännu inte tagit över ansvaret.

– Troligen kommer ärendet att gå över till avdelningen för Demokrati och hatbrott, säger Trolläng

Den här bussen som har beskjutits: finns det några politiska dekaler eller liknande på den?

– Nej, det  gör det inte. Och det är fler personer än politikern som är målsägande här.

Säpo: ”En av våra skyddspersoner”

Gabriel Wernstedt är pressekreterare på Säkerhetspolisen. Han berättar att Säpo är informerade om händelseförloppet.

– Säkerhetspolisen är informerad om att polismyndigheten har en förundersökning som rör en av våra skyddspersoner, säger Wernstedt och fortsätter:

– Det är en av våra skyddspersoner som tillhör den centrala statsledningen.

Enligt Wernstedt har man en löpande kontakt med polisen, och beroende på vad som framkommer i deras förundersökning kan de komma att kopplas in fullt ut.

– Beroende på vad som skulle framkomma i polisens utredning så avgörs det om vi kommer att ta över det här ärendet eller inte.

Polisen: En medlem i SD

GT har under måndagseftermiddagen varit i kontakt med samtliga riksdagspartiers pressavdelningar. Ingen av dem säger sig ha information om att någon av deras riksdagsledamöter suttit på bussen som besköts.

SD:s pressavdelning fick frågan klockan 16.50.

Men drygt två timmar senare uppger alltså polis att det specifikt handlar om en Sverigedemokrat.

– Vi har varit i kontakt med vår säkerhetsavdelning och de olika partidistrikten, men har ännu inte fått någon återkoppling som säger att det är en av våra riksdagsledamöter, säger man på partiets pressjour, när vi åter ringer upp strax efter klockan 19.

Polisen har precis bekräftat att det handlar om en medlem i ert parti?

– Ojdå, då får jag kolla upp detta och återkomma när jag vet mer.

Vilket man ännu inte gjort trots ytterligare påstötningar.