Riksdagsman tar strid mot kamphundarna

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. När riksdagsledamoten Jan Ertsborn (fp) läste tisdagens GT om kamphunden som attackerade Fredrick Ahlberg, reagerade han direkt.
Med artikeln som underlag ställde han en fråga till justitieminister Thomas Bodström med krav om hårdare lagstiftning. - Jag tycker straffskalan ska vara samma som för misshandel, säger Jan Ertsborn. Påskynda lagstiftningen Fredrick Ahlberg försökte förhindra ett bråk mellan två män i Göteborg då den ene av männen bussade sin pitbullsliknande hund på honom. Tack vare tjocka kläder begränsades skadorna till några djupa bett i armen. - Jag läste artikeln och det här är ju ett ganska stort problem så jag tyckte vi skulle försöka påskynda lagstiftningen, säger Jan Ertsborn. Vad vill du ändra? - Framförallt att man ska kunna ta hand om de här hundarna på ett tidigare stadium. Om jag fattat det rätt så handlar det här fallet om en missbrukare. Och bara man ser sig om på stan så blir man bekymrad. Vill du förbjuda kamphundar i Sverige? - Man kan ju diskutera väldigt mycket om den överhuvudtaget har ett berättigande. Men generellt är ju hundar oerhört värdefulla för många människor, så det är en hård gränsdragning. Du vill ha en lagstiftning som säger att det är ett allvarligt brott att bussa sin hund på en annan människa? - Det är ingen skillnad på en misshandel man utför direkt eller om man bussar en hund på en människa. Det är lika allvarligt. Hunden blir som ett redskap, den kan till exempel göra samma skador som en kniv. Och hunden? - I värsta fall måste man ta hand om hunden och då ligger det nära till att den avlivas. Jan Ertsborn hoppas nu att justitieministern snabbt tar tag i frågan. - Jag vill ha en lagändring så fort som möjligt, säger han. Det här fångade vi upp med en gång vi läste tidningen och nu får vi hoppas att det händer någonting.
Björn Lidén
Björn Lidén

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER