Riksdagsledamöterna:
Förbjud strippklubbar

Förbjud alla strippklubbar. En motion med den innebörden har lämnats in av de två tunga socialdemokratiska riksdagsledamöterna Carina Ohlsson, förbundsordförande S-kvinnor...
Foto: Minna Ridderstolpe
... och Veronica Lindholm.
"De förnedrar både kvinnor och män", skriver de i en motion.
Foto: Norman Y. Lono
Petra Östergren håller inte med om beskrivningarna i motionen.
Foto: Anna Hã Llams / Expressen

Förbjud alla strippklubbar! Det kravet kommer nu från två tunga socialdemokratiska riksdagsledamöter.

– De förnedrar både kvinnor och män, skriver de i en motion.

Strippklubbar förnedrar både män och kvinnor och innehåller ofta både välfyllda spritbarer och privata bås där kvinnor beskådas som objekt. Det menar de socialdemokratiska riksdagsledamöterna Carina Ohlsson och Veronica Lindholm och vill därför att alla strippklubbar ska förbjudas.

Ni skriver i motionen att män köper underhållning av underordnade kvinnor. Hur menar ni?

– Det är bilden av strippklubbar och det är ganska enkelt att se den bilden. I och med att bilder på kvinnor finns på både på bilar som åker runt och på flyers som delas ut. Det känns inte som att det är hög status, säger Carina Ohlsson.

"Tycker att det har ökat"

Carina Ohlsson från Lidköping är Socialdemokratiska kvinnoförbundets ordförande och främsta ansikte utåt. Hon sitter i riksdagens Socialförsäkringsutskott och är även med i styrelsen för den ideella föreningen Män för jämställdhet. Hon har inte själv besökt någon strippklubb.

– Nej, men jag möts av reklamen och jag tycker att det har ökat.

Ni skriver att det ofta påträffats välfyllda spritbarer. Har du några exempel på det?

– Det är de som har skrivit underlaget till oss som skrivit det, det kan inte jag säkerställa.

Motionen pekar också på att kriminella verksamheter, såsom människohandel, prostitution och narkotika, dras till strippklubbarna.

Menar du att det förekommer människohandel på strippklubbar i Sverige?

– Det är också från ett underlag och det måste man titta på i en utredning. Det kan aldrig konstateras innan det utreds.

"Finns oegentligheter"

En som inte håller med om beskrivningarna i motionen är socialantropologen och debattören Petra Östergren. Hon kallar motiveringen ogrundad.

– Det är fantasier baserade på föreställningar snarare än fakta. Det är exakt samma påståenden som återkommer i den här frågan från 70-talet och framåt, säger hon.

Petra Östergren menar att kommersiell sex i Sverige är hårt självreglerat med strikta regler om vad man får göra och inte på strippklubbarna. Och att forskning har visat att branschen är noga med att följa de här reglerna.

– Men naturligtvis finns det oegentligheter i den här branschen precis som i alla andra branschen, säger hon.

Enligt Petra Östergren står det i dag ingen samhällsaktör på strippornas sida.

– Om S-kvinnor är genuint intresserade av att skydda de här personerna som jobbar med striptease ska de samarbeta med dem och fråga vad som behövs för att göra deras arbetsplats säkrare. Det är en sån motion de borde skriva i så fall, säger Petra Östergren.

Följ GT på Facebook och Twitter för de senaste västsvenska nyheterna.