Riksdagsledamot drar paralleller mellan piratpartister och våldtäktsmän

Publicerad
Uppdaterad
Centerpartiets riksdagsledamot Annika Qarlsson drar i sin blogg paralleller mellan piratpartister och våldtäktsmän.
Nu riktar oppositionen skarp kritik mot hennes uttalande.
- Om man gör den kopplingen vill jag verkligen be om ursäkt, säger Annika Qarlsson till Expressen.se.
I blogginlägget, som har rubriken ”Tankar efter ett val…”, diskuterar riksdagsledamoten Annika Qarlsson, som även är ordförande i Centerkvinnorna, resultatet i valet till Europaparlamentet.
Centerpartisten från Västergötland noterar att många unga män lagt sin röst på Piratpartiet, eftersom de vill värna om den personliga integriteten. Detta får Annika Qarlsson att tänka på statistik som visar att ett stort antal unga kvinnor våldtas av unga män som de känner.
– Och jag får inte ihop det – tycker unga män att integritet är viktig eller tycker de inte det??? skriver hon.

Får skarp kritik

Uttalandet uppmärksammades först på Politikerbloggen.se.
Nu riktas skarp kritik mot Annika Qarlsson inlägg.
John Johansson, politisk sekreterare för socialdemokraterna i Örebro, angriper vad han kallar för ”Annika Qarlssons förakt mot unga män”. Han ställer sig främmande till hur Qarlsson, enligt honom, hävdar att unga män inte gillar ”en form av integritet (kvinnors) utan bara en (den på nätet)”.

Ber om ursäkt

– Om man gör den kopplingen vill jag verkligen be om ursäkt, säger Annika Qarlsson.
Hon efterlyser nu att integritetsdebatten även ska handla om privatpersoner - inte enbart staten kontra privatpersoner.
– Man måste respektera varandras integritet överallt, på fest, på gatan och inte enbart på internet. Det var det jag ville lyfte fram, säger hon.

Så här skriver Annika Qarlsson i sin blogg:
Många har senaste veckan försökt ge svaren på varför det gick som det gick i EP-valet. Tänker inte bidra med någon lång utläggning på vad jag tror. Däremot så finns en tanke och en reflektion kopplat till Piratpartiets framgång med många unga män som lagt sin röst på dom för att värna den personliga integriteten. Tänker på statistiken som kom härom dagen som visar att det är ofattbart många unga kvinnor som våldtas av unga män som de känner lite grann eller lite mer.
Och jag får inte ihop det - tycker unga män att integritet är viktig eller tycker de inte det???

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER