Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Riksåklagaren yrkar utvisning efter attacken mot synagogan

Övervakningskameror fångade attacken mot synagogan i slutet av förra året.
Foto: Polisen

I september dömde hovrätten en av de män som var inblandade i attacken mot synagogan i Göteborg till fängelse i två år.

Men till skillnad från tingsrätten ansåg hovrätten att han inte skulle utvisas.

Nu överklagar Riksåklagaren domen till Högsta domstolen och yrkar på utvisning.

Tolv maskerade män gick till attack med brinnande föremål mot synagogan i Göteborg under kvällen den 9 december i fjol – tre åtalades.

I juni dömdes de tre männen till fängelse för grovt olaga hot och grov skadegörelse. En av männen dömdes också till utvisning. Han överklagade senare domen till hovrätten som fastställde fängelsedomen på två år, men upphävde beslutet om utvisning. 

– Vi är nöjda med att utvisningen har hävts, sa mannens advokat Sina Safashad, efter hovrättsdomen.


LÄS MER: Nya domen efter brand- attacken mot synagogan 


Yrkar på utvisning till HD

Nu överklagar Riksåklagaren domen till Högsta domstolen och yrkar på att mannen ska  utvisas med förbud att återvända före 2028. 

I ett pressmeddelande från åklagarmyndigheten  beskriver Riksåklagaren att det, på det faktaunderlag som finns, inte finns skäl att anta att mannen skulle utsättas för dödsstraff, tortyr eller annan omänsklig behandling vid återkomsten till Palestina, där mannen är medborgare.

Riksåklagaren ansluter sig därmed till Migrationsverkets bedömning av både förhållandena i Palestina i allmänhet och om det aktuella fallet.

Ett hatbrott

Liksom tingsrätten fann hovrätten att det fanns ett hatbrottsmotiv bakom attacken. 

Motivet bakom grundas i att den amerikanske presidenten Donald Trump bara några dagar innan hade tillkännagett flytten av USA:s ambassad till Jerusalem. Därför uppfattas attacken som en hämndaktion mot Israel och att medlet för att hämnas var att kränka församlingsmedlemmarna.

Texten uppdateras