Att bjuda in Lars Vilks att diskutera yttrandefrihet är varken okontroversiellt eller riskfritt. Vilks lever under ständigt dödshot, och det var också han som var målet när 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein attackerade kulturhuset Krudttønden i Köpenhamn för ett drygt år sedan, under ett möte om just yttrandefrihet. Den danske filmaren Finn Nørgaard, 55, sköts till döds i samband med attacken och flera poliser skottskadades.
Kvällens debatt på grävmässan är en del av det återkommande inslaget Late Night Show, där gästerna i normala fall hålls hemliga in i det sista. Men i år har man gjort ett undantag.
– Med tanke på den hotbild som finns kring Lars Vilks, tycker vi att det är rimligt om mässbesökarna själva får välja om de vill se debatten på plats eller inte. Vi har haft flera möten med polisen och säkerhetsansvariga på Svenska Mässan, och man har vidtagigt långtgående åtgärder, säger Nils Hanson.
Magnus Norell är forskare med inriktning på terrorism och säkerhetspolitik i Mellanöstern:
– Polisen får bedöma hotbilden från fall till fall och vidta de åtgärder som krävs. Det ska samhället bara fixa. Vi får aldrig begränsa den fria debatten för att det finns knäppgökar som använder sig av hot och våld för att uppnå sina mål. Det vore att ge upp, säger han.
Hatad och beundrad
Lars Vilks är anhängare till den institutionella konstteorin, enligt vilken konst är allt som presenteras och uppfattas som konst. Att provocera är också en viktig uppgift för konsten, enligt Vilks.
– Kan man inte provocera och överskrida gränser, ja då kan man lika gärna bli blomstermålare, som han tidigare har sagt i en intervju med SVT.
Och provocerar gör onekligen Lars Vilks. Hans teckningar av profeten Muhammed som rondellhund har kritiserats för att kränka muslimer, och hans samröre med den anti-muslimska organisationen Sion har också rört upp känslor.
En av Vilks hårdaste kritiker är hans motdebattör i kväll, Åsa Lindeborg. Men hon är samtidigt imponerad av honom:
– Jag tycker att han är modig, och jag älskar honom för att han vågar stå för någonting. Det är det alldeles för få som gör. Samtidigt är Lars Vilks populistisk, och hans rondellhund gillar jag inte alls. Men nu finns den här och alla som tror på yttrandefriheten måste försvara dess rätt att finnas.
"Journalistkåren har svikit Vilks"
Lars Vilks har betalat ett högt pris för sin rondellhund. Han lever under ständigt dödshot och har sedan flera år tillbaka livvaktskydd dygnet runt. Och de personliga konsekvenserna för Vilks är något som den svenska journalistkåren har talat och skrivit för lite om, menar Nils Hanson.
– Han är den svensk, inom Sveriges gränser, som har fått betala det högsta priset för yttrandefriheten, men ändå verkar det inte finnas något riktigt engagemang för hans öde. Jag tror att det hänger ihop med att många journalister inte sympatiserar med det han säger eller den konst han skapar.
Men att journalistkåren skulle ha svikit Lars Vilks, håller inte Åsa Lindeborg med om.
– Jag tycker att det är ett ganska bisarrt påstående. Jag vet inte hur många texter bara jag själv har skrivit om Lars Vilks och hans rätt att uttrycka sig som han vill. Som publicist vet jag inte vad mer vad jag skulle kunna göra. Det finns ingen anledning, som vissa hävdar, att reproducera hans konst i någon slags solidaritetshandling, säger hon.
Late Night Show inleds på Svenska Mässan klockan 20.00, och leds av Janne Josefsson och Belinda Olsson.