Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rigorös säkerhet inför debatt med Lars Vilks

Lars Vilks lever under ständigt dödshot och har sedan flera år livvaktsskydd dygnet runt.
Foto: Tomas Leprince
Åsa Lindeborg, kulturchef på Aftonbladet, kritiserar Lars Vilks för hans konst, men beundrar honom för hans mod.
Foto: Tommy Pedersen
Nils Hanson, ansvarig utgivare för Uppdrag Granskning, hävdar att den svenska journalistkåren har svikit Lars Vilks.
Foto: Lisa Irvall / GT/EXPRESSEN

Under fredagskvällen ska den omstridde och mordhotade konstnären Lars Vilks diskutera yttrandefrihet med Aftonbladets Åsa Lindeborg på Svenska Mässan.

Och säkerhetspådraget är massivt.

– Polisen har vidtagigt långtgående åtgärder, säger Nils Hanson från Föreningen Grävande Journalister, som anordnar debatten.

Lars Vilks

Lars Vilks är autodidakt konstnär och akademisk skolad konstteoretiker. Mot slutet av 1970 skiftade han från måleri till konceptuell konst. Omtalade är drivvedskonstruktionen Nimis (1980) och stenskulpturen ARX (1991) – gigantiska verk uppförda på Kullaberg i naturreservat, som föranlett uppmärksammade domstolsprocesser – processer som Vilks ser som en del av verket.

Lars Vilks är anhängare till den institutionella konstteorin, enligt vilken konst är allt som presenteras och uppfattas som konst.

Vilks har sedan 2007 stått under hot från radikala islamister efter att tidningen Nerikes Allehanda publicerat hans teckningar där profeten Muhammed framställs i hundskepnad som rondellutsmyckning. För Lars Vilks är dödshoten och den situation han lever i också ett konstverk.

*Källa: Expressen arkiv; Nationalencyklopedin

Nio år av hot

Efter att Lars Vilks teckningar på profeten Muhammed som rondellhund spreds 2007 har han hotats till livet flera gånger och även attackerats fysiskt. Efter rondellhundspubliceringen utfäste ledaren för terrornätverket al-Qaida i Irak en belöning på 100 000 dollar till den som mördade Vilks, eller 150 000 dollar om han "slaktas som ett lam" och får halsen avskuren.

I maj 2010 attackerades Vilks under en föreläsning på Uppsala Universitet.

I maj 2010 utsattes hans hus för ett brandattentat. Två bröder dömdes senare för dådet.

I december 2010 sprängde Taimour Abdulwahab sig själv till döds i en misslyckad självmordsattack i Stockholm. En av anledningarna till attacken ska ha varit Vilks teckningar.

I februari 2012 utbryter tumult när Vilks föreläser på universitetet i Karlstad.

2014 dömdes amerikanskan Collen LaRose, även känd som Jihad Jane, till tio års fängelse för att ha planerat en komplott för att mörda Vilks. Flera andra personer dömdes också till långa fängelsestraff för sin inblandning i planerna.

Den 14 februari 2015 deltog Lars Vilks i ett möte om yttrandefrihet på kulturhuset Krudttønden i Köpenhamn. Efter en halvtimme avbryts mötet av att 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein öppnade eld mot möteslokalens entré. En person dödas och flera poliser skadas.

*Källa: Expressen arkiv; TT

Att bjuda in Lars Vilks att diskutera yttrandefrihet är varken okontroversiellt eller riskfritt. Vilks lever under ständigt dödshot, och det var också han som var målet när 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein attackerade kulturhuset Krudttønden i Köpenhamn för ett drygt år sedan, under ett möte om just yttrandefrihet. Den danske filmaren Finn Nørgaard, 55, sköts till döds i samband med attacken och flera poliser skottskadades.

Kvällens debatt på grävmässan är en del av det återkommande inslaget Late Night Show, där gästerna i normala fall hålls hemliga in i det sista. Men i år har man gjort ett undantag.

– Med tanke på den hotbild som finns kring Lars Vilks, tycker vi att det är rimligt om mässbesökarna själva får välja om de vill se debatten på plats eller inte. Vi har haft flera möten med polisen och säkerhetsansvariga på Svenska Mässan, och man har vidtagigt långtgående åtgärder, säger Nils Hanson.

Magnus Norell är forskare med inriktning på terrorism och säkerhetspolitik i Mellanöstern:

– Polisen får bedöma hotbilden från fall till fall och vidta de åtgärder som krävs. Det ska samhället bara fixa. Vi får aldrig begränsa den fria debatten för att det finns knäppgökar som använder sig av hot och våld för att uppnå sina mål. Det vore att ge upp, säger han.

Hatad och beundrad

Lars Vilks är anhängare till den institutionella konstteorin, enligt vilken konst är allt som presenteras och uppfattas som konst. Att provocera är också en viktig uppgift för konsten, enligt Vilks.

– Kan man inte provocera och överskrida gränser, ja då kan man lika gärna bli blomstermålare, som han tidigare har sagt i en intervju med SVT.

Och provocerar gör onekligen Lars Vilks. Hans teckningar av profeten Muhammed som rondellhund har kritiserats för att kränka muslimer, och hans samröre med den anti-muslimska organisationen Sion har också rört upp känslor.

En av Vilks hårdaste kritiker är hans motdebattör i kväll, Åsa Lindeborg. Men hon är samtidigt imponerad av honom:

– Jag tycker att han är modig, och jag älskar honom för att han vågar stå för någonting. Det är det alldeles för få som gör. Samtidigt är Lars Vilks populistisk, och hans rondellhund gillar jag inte alls. Men nu finns den här och alla som tror på yttrandefriheten måste försvara dess rätt att finnas.

"Journalistkåren har svikit Vilks"

Lars Vilks har betalat ett högt pris för sin rondellhund. Han lever under ständigt dödshot och har sedan flera år tillbaka livvaktskydd dygnet runt. Och de personliga konsekvenserna för Vilks är något som den svenska journalistkåren har talat och skrivit för lite om, menar Nils Hanson.

– Han är den svensk, inom Sveriges gränser, som har fått betala det högsta priset för yttrandefriheten, men ändå verkar det inte finnas något riktigt engagemang för hans öde. Jag tror att det hänger ihop med att många journalister inte sympatiserar med det han säger eller den konst han skapar.

Men att journalistkåren skulle ha svikit Lars Vilks, håller inte Åsa Lindeborg med om.

– Jag tycker att det är ett ganska bisarrt påstående. Jag vet inte hur många texter bara jag själv har skrivit om Lars Vilks och hans rätt att uttrycka sig som han vill. Som publicist vet jag inte vad mer vad jag skulle kunna göra. Det finns ingen anledning, som vissa hävdar, att reproducera hans konst i någon slags solidaritetshandling, säger hon.

Late Night Show inleds på Svenska Mässan klockan 20.00, och leds av Janne Josefsson och Belinda Olsson.