Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rignäs talar ut: Vet att ingen kommer tro mig

På tisdagskvällen stod det klart att Bertil Rignäs sparkas från sin vd-post i Bostadsbolaget. GT träffade honom strax efter att beslutet klubbats och han beskriver den senaste veckan som sömnlös och mardrömslik. "Det här är overkligt, det är rena mardrömmen. Jag har inte förstått och kan inte förstå att det händer", säger han.
Foto: Robin Aron

GÖTEBORG. I går kväll stod det klart: Bertil Rignäs får sparken från sin vd-post på Bostadsbolaget.

En oenig styrelse beslutade att han med omedelbar verkan skulle lämna bolaget.

Det är en tagen, men samtidigt lättad man som GT möter efter beskedet.

- Jag hoppas att detta rider ut stormen så att jag kan leva ett normalt liv, säger Bertil Rignäs.

Det började för en vecka sedan när SVT:s "Uppdrag granskning" avslöjade att högt uppsatta personer inom Göteborgs kommun åkte till fastighetsmässan Mipim i Cannes och där levde lyxliv för skattebetalarnas pengar.

Bertil Rignäs, vd för Bostadsbolaget och tillika ordförande i IFK Göteborg, var en av dem som anklagades för kvittofiffel och som nu också är polisanmäld för bedrägeri.

Hans egen historia är att han helt enkelt tagit fel på kvittona. Istället för att lämna in ett lunchkvitto lämnades ett kvitto från en butik med damkläder in. Han lämnade också in en representationsnota på över 3 000 kronor där sällskapet ätit gåslever och sniglar, druckit vin, calvados och brandy - men när "Uppdrag granskning" tittade närmare på vilka Bertil Rignäs angett som middagssällskap hittade de inga personer med de namnen på de aktuella företagen.

Har haft jobbiga dagar

Den som godkände Rignäs kvitton var kommunalrådet Anna Johansson (S), som tidigare sagt till GT att det handlar om slarv och att rutinerna ska ses över.

Vid sextiden på tisdagskvällen stod det klart att Rignäs nu får sparken från vd-posten på Bostadsbolaget.

- Jag vet om att ingen kommer att tro på mig. Men jag själv vet att jag inte gjort fel med vilje, jag har gjort ett misstag i bokföringen, säger Bertil Rignäs.

GT träffar honom alldeles efter att han fått beskedet. Han är tagen av beslutet som fattats. Och av den vecka som gått sedan att "Uppdrag gransknings" reportage sändes.

- Det här är overkligt, det är rena mardrömmen. Jag har inte förstått och kan inte förstå att det händer.

När det felaktiga kvittot kommit i ljuset anlitade han på eget initiativ en revisionsbyrå. De har nu gått i genom tio pärmar av hans bokföring och inte hittat några felaktigheter, berättar Bertil Rignäs.

Har betalat kvittot

Kvittot på det svarta damplagget i storlek 40 är nu återbetalt. Men kritiken har varit enorm, mycket på grund av Bertil Rignäs tystnad. En tystnad han förklarat beror på den hotbild som under flera år funnits över honom och hans familj.

Därför har beskedet om att han måste lämna Bostadsbolaget också varit en liten lättnad.

- Jag har en familj att tänka på och jag är bara människa. Jag hoppas att detta rider ut stormen så att jag kan leva ett normalt liv, säger Bertil Rignäs.

- Det här är bara ett arbete, familjen är alltid viktigast.

Timeout från IFK

Torsdagen den 7 november meddelades att Bertil Rignäs tagit timeout från sitt uppdrag som ordförande i IFK Göteborg.

Huruvida han kommer att lämna även den posten är ännu inte klart. För honom själv står det klart att det som är bäst för klubben är det bästa för honom.

- Det enda jag gör är att tänka på IFK. Jag är inte viktig som person, IFK är viktigast.

Han är smått chockad över de proportioner som reportaget från "Uppdrag Granskning", och det som kommit efter i kölvattnet, har fått.

- Jag försöker inte och har aldrig försökt sko mig på kommunala pengar, säger Bertil Rignäs.