Under sommarlovet arbetar Rickard Didriksson hos lokala lantbrukare som behöver assistans. Foto: Rickard DidrikssonUnder sommarlovet arbetar Rickard Didriksson hos lokala lantbrukare som behöver assistans. Foto: Rickard Didriksson
Under sommarlovet arbetar Rickard Didriksson hos lokala lantbrukare som behöver assistans.  Foto: Rickard Didriksson
Rickard Didriksson hade änglavakt när traktorn började skena. Foto: Rickard DidrikssonRickard Didriksson hade änglavakt när traktorn började skena. Foto: Rickard Didriksson
Rickard Didriksson hade änglavakt när traktorn började skena. Foto: Rickard Didriksson

Rickards traktor skenade: "Nu går det åt helvete"

Publicerad

Mitt i nedförsbacken kände Rickard Didriksson, 17, hur det small till i traktorn.

Fordonet började skena ner för backen och när han försökte bromsa började traktorn vobbla.

– Jag hann bara tänka: "nu går det åt helvete", säger han.

Trots sina 17 år har Rickard Didriksson från Borgevik startat ett eget företag där han vid sidan av studierna på skogsbruksgymnasiet Södra Viken i Sunne erbjuder lantbrukare sina tjänster. 

Det var också det han gjorde när han i måndags hämtade en balvagn i en angränsande kommun åt en lokal lantbrukare. Men när han kom till en nedförsbacke – gick allt fel.

– Jag kände hur det small till och då var det knutkorset som hade gått av.

 

LÄS OCKSÅ: Kjell satte stopp för tjuvarna – med sin traktor 

Traktorn började skena

Knutkorset länkar samman växellådan med drivhjulen. När det knäcktes på traktorn som Rickard körde tappade den förmågan att driva framåt, men också att motorbromsa.

Detta gjorde att traktorn började rulla av sig själv och bakifrån tryckte en tolv meter lång balvagn på.

En tolv meter lång balvagn var påkopplad bak på traktorn och tryckte på i nedförsbacken.Foto: Rickard Didriksson

Det tunga fordonet accelererade allt snabbare och var ett tag uppe i 65 kilometer i timmen – en bit över de omkring 50 kilometerna i timmen som en traktor kan gå, något som ATL var först med att skriva om.

– Jag försökte bromsa lite försiktigt och då började traktorn vobbla och vingla över hela vägen, säger Rickard Didriksson.

 

LÄS OCKSÅ: Körde traktor på fel sida av vägen – med 3,3 promille 

"Nu går det åt helvete"

Han valde då att tvärnita varpå ena framhjulet gav vika och traktorn tippade över.

– Jag hann bara tänka: "nu går det åt helvete".

Rickard Didriksson hade bälte på sig vilket gjorde att han satt kvar i förarsätet.

– Annars hade jag nog flugit runt som en vante där inne. Jag slog i huvudet i radion som sitter i taket. Men där tog mina hörselkåpor smällen och efteråt fanns det inte en knapp kvar på radion.

Så när väl traktorn låg på backen kunde Rickard knäppa loss sig och helt sonika krypa ut genom framrutan som hade krossats – nästintill helt oskadd.

Traktorn efter att man fått den på rätt köl. Rickard Didriksson kunde efter kraschen krypa ut genom den krossade framrutan.Foto: Rickard Didriksson

Nästintill helt oskadd

Han ringde då upp ägaren till traktorn som kom dit och efter en stund anslöt Rickards familj.

– Pappa tog med mig till sjukhuset för kontroll men det var in och ut, undersökningen var klar på 20 minuter. 

Läkaren kunde konstatera att han fått ett blåmärke på axeln, i övrigt var han helt oskadd. Nästa dag var han ute och jobbade igen och en som är extra tacksam för Rickards tur i oturen är hans mamma Christine Didriksson.

– Det är helt otroligt och en himla tur att han klarade sig så bra. Han har verkligen haft änglavakt, säger hon. 

Traktorn välte när ena hjulet gav vika. Foto: Rickard Didriksson
Love Hansen Siilin
Love Hansen Siilin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER