Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Richardo Lundberg mördade Kai, 28 – döms till fängelse

Richardo Lundberg har i förhör med polisen uppgett att han alltid bär kniv, något han också gjorde under mordnatten. Foto: HENRIK JANSSON

En decembernatt i fjol knivskars Kai Foley, 28, till döds vid Odinsplatsen i Göteborg.

I somras dömdes jämnårige Richardo Lundberg till 14 års fängelse för mordet av en tingsrätt som i sin dom konstaterade att "angreppet på Kai Foley inte har någon förnuftig förklaring".

Under torsdagen fastställde hovrätten domen.

Den 20 december i fjol blev 28-årige australiensaren Kai Foley svårt knivskuren på väg hem från en utekväll med sina arbetskamrater.

Han avled senare på sjukhus. 

Kort därpå greps Richardo Lundberg, 28 misstänkt för mord – vilket han också dömdes för tidigare i år. Samtidigt dömdes han för olaga hot mot en annan person vid en busshållsplats i Partille under samma natt.

– Han var den vackraste person du någonsin kan träffa, han förtjänade inte det här, har Kai Foleys mamma Christine Buhagiar tidigare sagt om sin son.

28-årige Kai Foley hade flyttat från Australien till Sverige för kärleken.Foto: Privat

Inte psykiskt sjuk

Den stora rättspsykiatriska utredningen som gjordes visade att mördaren inte led av en allvarlig psykisk störning vid tillfället. Och inte heller att han, enligt lagens mening, är att betrakta som allvarligt psykiskt sjuk. 

I samband med tingsrättens dom var Richardo Lundbergs advokat Ann Bark tydlig med att domen skulle överklagas till hovrätten.

– Den ska absolut överklagas, det gäller både bevisvärdering och rubricering, säger Ann Bark som redan tidigare ifrågasatt slutsatsen att hennes klient inte skulle ha agerat under inverkan av en allvarlig psykisk störning.

– Det har varit mycket minnesluckor och jag har hållit på mycket med droger och så. Jag har varit väldigt psykotisk, har Lundberg tidigare sagt i polisförhör.

Domen fastställs 

Men under torsdagen fastställdes tingsrättens dom av hovrätten.

Hovrätten skriver: 

Richardo Lundberg måste ha insett att det fanns en påfallande stor risk för att hugget skulle vara dödande. Denna insikt har inte förmått honom att avstå från gärningen. Enligt hovrättens mening har Richardo Lundberg därför agerat med i vart fall likgiltighetsuppsåt. Det finns inga omständigheter som talar för att brottet är mindre grovt. Richardo Lundberg ska därför dömas för mord.

– Inget är säkert i brottmål och det här är ett indiciemål. Men eftersom han fick stanna kvar i häkte efter tingsrättens dom var det väntat att han skulle dömas till fängelse även av hovrätten, säger åklagare Niklas Högdén, som nöjt konstaterar att domen blev detsamma som det straff han yrkade på – 14 års fängelse.

GT har sökt Richardo Lundbergs advokat Ann Bark.