Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Richardo Lundberg, 28, döms för mordet på Kai

27-årige Richardo Lundberg i rättssalen.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
28-årige Kai Foley knivskars till döds.Foto: Privat

Kai Foley höggs ner på väg hem efter utekvällen med arbetskamraterna i centrala Göteborg.

Nu döms Richardo Lundberg, 28, till 14 års fängelse för mord.

I sin dom konstaterar tingsrätten att "angreppet på Kai Foley inte har någon förnuftig förklaring".

Mördaren själv säger att han inget minns.

– Domen ska absolut överklagas, säger Richardo Lundbergs advokat Ann Bark. 

Det var natten till den 20 december förra året som den australiensiske medborgaren Kai Foley, på väg hem efter en utekväll tillsammans med arbetskamrater, träffade på Richardo Lundberg, 28.

Vad som sedan skedde i detalj är oklart. 

Richardo Lundberg säger att han inte minns mycket på grund av sitt psykiska mående och knarkande – och några direkta vittnen till händelsen finns inte heller. 

– Det har varit mycket minnesluckor och jag har hållit på mycket med droger och så. Jag har varit väldigt psykotisk, har han sagt i polisförhör.

Men klart är att Kai Foley blev svårt skuren, och var nästintill medvetslös redan då polisen anlände till platsen och fann honom på trottoaren. 

 

LÄS MER: Man funnen svårt knivskuren i centrala Göteborg 

 

Åklagaren Niklas Högdén yrkade på 14-16 års fängelse för mord.Foto: GT

Dog samma morgon

Senare samma natt avled den australiensiske medborgaren, som kort före flyttat till Göteborg för att bo med sin svenska flickvän – 28 år gammal.

Nu döms den jämnårige Richardo Lundberg till 14 års fängelse för mordet. Samtidigt döms han för olaga hot mot en annan person vid en busshållsplats i Partille under samma natt.

Han ska också betala skadestånd till Kai Foleys anhöriga och den person han hotat vid en busshållsplats samma natt.

I domen skriver tingsrätten: 

"Tingsrätten konstaterar att angreppet på Kai Foley inte har någon förnuftig förklaring. Han har uppenbarligen inte hamnat i bråk under kvällen och det framgår inte att han utsatts för något rån. Richardo Lundberg kan knytas till området kring Odinsplatsen vid den relevanta tidpunkten. Han var då beväpnad med bland annat kniv och uppträdde irrationellt och var drogpåverkad. 

Richardo Lundberg ska dömas för mord. Richardo Lundberg är flera gånger tidigare dömd för grova våldsbrott och har i förhör sagt att han alltid bär kniv."

Richardo Lundbergs advokat Ann Bark säger att domen helt klart kommer överklagas.

– Vi ska läsa igenom domen noggrant. Men vi kommer överklaga. Den ska absolut överklagas, det gäller både bevisvärdering och rubricering, säger Ann Bark som redan tidigare ifrågasatt slutsatsen att hennes klient inte skulle ha agerat under inverkan av en allvarlig psykisk störning.

Har tvångsvårdats av psykiatrin

Som GT kunde berätta redan förra veckan visar den stora rättspsykiatriska utredningen att han inte led av en allvarlig psykisk störning vid tillfället. Och inte heller att han, enligt lagens mening, är att betrakta som allvarligt psykiskt sjuk. 

Enligt yttrandet har Richardo Lundberg själv försatt sig i det tillstånd han var i genom ett långvarigt missbruk av cannabis, alkohol och bensodiazepiner. Under utredningen fann rättspsykiatrikern inte heller några bevis för de rösthallucinationer som han berättat om i förhör.

Därmed finns det, skriver rättspsykiatrikern, inte rättsmedicinska förutsättningar att överlämna Lundberg till rättspsykiatrisk vård. Det innebär att han kan dömas till fängelse.

Richardo Lundberg har tidigare tvångsvårdats av psykiatrin och den första bedömningen från Kriminalvården var också att det fanns skäl att misstänka att han kunde lida av en allvarlig psykisk störning. 

Men rättspsykiatrikern kom alltså till en annan slutsats.

 

LÄS MER: Misstänkte mördaren: "Har varit väldigt psykotisk" 

 

Richardo Lundbergs advokat Ann Bark.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Har inte fått hjälp

– Han anser att han inte har fått den hjälpen av vården som han behöver. Enligt vad jag har förstått har han mått dåligt under flera år och hans missbruk och annat hade kanske kunnat undvikas om han hade fått hjälp tidigare, har Lundbergs advokat Ann Bark sagt tidigare. 

Inte heller under rättsförhandlingarna har han sagt sig minnas vad han gjorde under mordkvällen. 

– Han minns ingenting, han kan inte förstå hur han kan tros vara skyldig till den här gärningen, har advokat Ann Bark tidigare sagt.

I måndags lästes rättsläkarens yttrande upp inför rätten i Göteborgs tingsrätt. Då motsatte sig Lundberg genom sin advokat slutsatserna i utredningen.

 

Kai Foleys familj från Australien har funnits på plats under rättsförhandlingarna.Foto: Privat

Familjen flög från Australien

– Han delar inte att han fått psykisk ohälsa på grund av sina droger. Det förhåller sig tvärtom. Han har haft psykisk ohälsa och det är därför han använt de här olika preparaten, sa advokaten Ann Bark och menade att det fanns grund för ett fängelseförbud.

Mordet på Kai Foley har fått stor uppmärksamhet också i hans hemland Australien. Och hans familj i Australien har flugit till Sverige för att kunna följa rättegången.

– Han hade hela livet framför sig. Han hade ett så mjukt hjärta och skulle aldrig skada någon. Jag tänker på honom hela tiden, min son var allt för mig, har Kai Foleys mamma Christine Buhagiar sagt till GT och berättat om hans engagemang för de svaga och utsatta.  

I Australien hade han utbildat sig till sjuksköterska och hans dröm var att få kunna jobba som det även i Sverige.

– Han var väldigt driven för att hjälpa andra människor. Hans dröm var att få jobba med och hjälpa mentalt sjuka, säger mamman.

I domen skriver tingsrätten att: 

"Annat har inte framkommit än att han varit en skötsam och omtyckt person utan kopplingar till kriminalitet eller droger."

– Han var den vackraste person du någonsin kan träffa, han förtjänade inte det här, säger Kai Foleys mamma Christine Buhagiar.

GT har sökt åklagare Niklas Högdén.